Wino biodynamiczne

Wino biodynamiczne

Podobnie jak organiczne, wino biodynamiczne cieszy się uznaniem wśród osób, które na sklepowych półkach szukają ekoproduktów. Nie tylko produkcja wina jest nastawiona na tradycyjne i przyjazne metody, również uprawa winorośli, z których powstaje eko wino jest przyjazna dla środowiska naturalnego.

Czym wyróżnia się eko winnica ? Przede wszystkim tym, że ostre środki chemiczne, które zwykle stosuje się przy uprawie winogron, są zdecydowanie ograniczone, a czasami i zupełnie wyeliminowane. W winiarniach stosuje się także naturalne źródła energii, producenci wybierają ekologiczne opakowania, a samo wino jest transportowane pojazdami hybrydowymi.

Jednak czy na smak wina może wpływać rytm natury, ruch planet i fazy Księżyca?

Wytwórcy wina bio kierują się właśnie tymi czynnikami przy uprawie winorośli i produkcji swoich trunków. Rolnictwo biodynamiczne, opisane w 1924 roku przez Rudolfa Steinera, filozofa i mistyka, stawia na zwrot ku zdrowemu rolnictwu. Zamiast sztucznych, chemicznych nawozów, powinno się stosować naturalne środki nawożenia gleby, a dodatkową siłę ziemia czerpie z kosmosu. Dlatego tak ważne jest wykonywanie poszczególnych czynności w konkretnych fazach księżyca i ustawieniach planet, zgodnie z gwiezdnym kalendarzem.

Same metody wytwarzania wina również są obwarowane wieloma zasadami. Winogrona nie fermentują w stalowych tankach, a owoce tłoczy się przy pomocy tradycyjnej, drewnianej prasy. Naturalne drożdże, klarowanie kurzym białkiem i nie przeprowadzanie filtracji sprawia, że wino jest zdecydowanie bardziej naturalne. Z drugiej jednak strony, trunki wyprodukowane w ten sposób mogą być bardziej niestabilne. Mimo wszystko, warto spróbować biodynamicznego wina , choćby z czystej ciekawości jego naturalnego smaku.


Powiązane artykuły