Wino lodowe

Wino lodowe
Wino lodowe to prawdziwy brylant wśród win. Z uwagi na porę zbierania owoców nazywane jest winem zimowym. Słodkie, lekkie, o wyrazistym smaku, budzi zachwyt wśród kolekcjonerów i miłośników dobrych trunków. Swój niepowtarzalny charakter zawdzięcza zamarzniętym owocom, z których powstaje.

Tradycja

Pierwsze wino lodowe powstało w Niemczech, w winnicy Schloss Johannisberg (Frankonia), ze szczepu Riesling. Według tradycji początek jego historii datuje się na rok 1775, choć pierwsze wino lodowe, wyprodukowane z zamarzniętych owoców, powstało w roku 1858. Dziś nadal produkowane jest niemieckie wino lodowe, choć przepisy regulują, że do jego produkcji mogą być używane tylko owoce Beerenauslese. Największym producentem wina lodowego na świecie jest Kanada, stosująca do wyrobu krzyżówkę owoców Vidal.

Produkcja

Aby otrzymać dobre wino lodowe, należy zebrać zamarznięte owoce i wycisnąć je, zanim rozmarzną. Cały proces przeprowadzany jest w grudniu lub styczniu, kiedy temperatura powietrza spadnie do co najmniej -7’C. Winogrona, wcześniej zabezpieczone siatką, by nie dostały się do nich ptaki czy dzikie zwierzęta, zbiera się ręcznie, wczesnym rankiem lub nocą - wszystko dlatego, by mieć pewność, że nie przyjdzie nagłe ocieplenie i owoce nie rozmarzną. Z tego samego powodu proces tłoczenia wina wykonywany jest na zewnątrz - maszyny zostają wyprowadzone z budynku, w którym temperatura byłaby zbyt wysoka. Cały cykl, od momentu rozpoczęcia zbioru do zakończenia tłoczenia, trwa zazwyczaj kilka godzin i wymaga udziału i sprawnej współpracy wielu osób. Warto wiedzieć, że zbiory, które mają miejsce w styczniu, datowane są w taki sposób, jakby odbyły się jesienią.

Butelka

Proces fermentacji wina lodowego jest o wiele dłuższy, niż w przypadku wina klasycznego. Zazwyczaj trwa to kilkanaście dni, a w tym przypadku - nawet kilka miesięcy. Okres leżakowania również jest wyjątkowo długi, bo może wynosić nawet 50 lat. W tym czasie wino cały czas będzie szlachetnieć. Zdarza się, że na rynku pojawiają się wina lodowe „z lodówki”, które produkowane są z owoców sztucznie mrożonych. O takim fakcie powinna informować etykieta, ale wskazówką będzie również cena. Wina lodowe są bowiem niezwykle drogie. Ze względu na to, że proces produkcji jest pracochłonny i wymagający, a samo wino długo fermentuje - kwota, jaką trzeba zapłacić za butelkę, może przyprawiać o zawrót głowy. Tym bardziej, że wina lodowe sprzedawane są w małych flakonach o pojemności od 200 do 500 ml. Koszt najmniejszego z nich to kwota powyżej 100 zł.

Smak

Dla smaku wina lodowego nie ma znaczenia to, z jakich krzewów pochodziły owoce, ponieważ cechy gatunkowe poszczególnych winorośli tracą na znaczeniu. Wszystkie wina są słodkie, o wyraźnym aromacie miodu przełamanym naturalną kwasowością. To wino z gatunku likierowych, zatem niezwykle aromatyczne. Wyczuć można w nim smaki i zapachy owoców - głownie egzotycznych, ale i brzoskwini, pigwy czy róży. Czasem pojawia się delikatna i subtelna nuta orzechowa. Wino lodowe można podawać w temperaturze pokojowej lub mocno schłodzone (chłodzić należy przynajmniej przez dobę, by trunek osiągnął temperaturę 10 - 12’C). Pod żadnym pozorem nie można umieszczać butelki z winem w zamrażalniku, by przyspieszyć chłodzenie - musi ono zachodzić stopniowo, by wszystkie walory smakowe zostały zachowane. By móc w pełni cieszyć się aromatem wina lodowego, najlepiej pić je małymi łyczkami, aby wszystkie nuty smaku i aromatu miały szansę zostać dostrzeżone.

Ciekawostką jest, że Polska również ma swoje wino lodowe. Produkowane jest w winnicy „Nad Dworskim Potokiem” w Łazach pod Bośnią, należącej do Uniwersytetu Jagiellońskiego. W roku 2012 UJ poinformował, że udało się zebrać i wyprodukować ok. 20 litrów wina lodowego. Z uwagi na przepisy obowiązujące w Polsce, wina nie można kupić w Krakowie, a jedynie w małym sklepiku w samej winiarni.