Wino organiczne - wino bliskie Ziemi

Wino organiczne - wino bliskie Ziemi

Coraz większa uwagę przykładamy do tego, co jemy i pijemy. Pytamy: czy to jest dla mnie zdrowe? Czy to jest zdrowe dla ekosystemu? Już jakiś czas temu zaczęliśmy uważniej sprawdzać chleby, jogurty, herbaty, kawy i wiele innych produktów. Teraz przyszedł czas na wino.

Wino organiczne (naturalne) to wino łączące w sobie cechy win BIO i win biodynamicznych, co oznacza, że jest ono nie tylko tłoczone w winnicy, gdzie nie używa się chemikaliów (enzymów, niektórych środków klarujących, drożdży wyhodowanych w laboratorium, konserwantów, oprysków przeciwgrzybicznych, pestycydów), ale i to, że wszystkie uprawy, winifikacja, jak i praca w piwnicy, wykonywane były zgodnie ze standardami i kalendarzem upraw biodynamicznych, czyli ściśle według wymagań danego ekosystemu. Nie korzysta się z nawozów sztucznych, a jedynie z naturalnych kompostów. Zasadza się też odpowiednie dla ekosystemu rośliny. Dzięki temu smak win często jest „naturalny”, są też one czasami trochę gęstsze, niż te nieorganiczne.

Winom organicznym przyznawane są również certyfikaty: francuskim AB Agriculture Biologique lub międzynarodowy DEMETER .


Powiązane artykuły