Wino owocowe

Wino owocowe
Wina owocowe są trunkiem bardzo dobrze znanym. Nawet ci, którzy nie kosztowali nigdy wysokogatunkowego wina owocowego z dobrej winiarni, zapewne próbowali takiego trunku domowej roboty. Wina owocowe są bowiem - obok wszelkiego rodzaju likierów - najczęściej produkowanym w domu alkoholem .

Wino z owoców

Sama nazwa tego trunku jest nieprecyzyjna. Choć winogrona, będące podstawą tradycyjnego wina, także są owocem, to jednak nazwa “wina owocowe” odnosi się do tych z napojów winiarskich, które produkowane są z owoców innych niż winogrona. Najczęściej są to jabłka, gruszki, morele, wszelkiego rodzaju owoce jagodowe - porzeczki, truskawki czy jeżyny. Prócz nich wykorzystuje się również dziką różę, czarny bez, śliwki, wiśnie i czereśnie.

Domowa produkcja

Ogromny wybór owoców, które można użyć do produkcji wina, sprawia, że jest to bardzo często produkowany trunek w okresie letnim. Łatwa dostępność wielu owoców i ich niskie ceny przyczyniają się do tego, że robienie wina z ich nadmiaru stało się częścią przygotowania domowych przetworów. Wino owocowe jest równie popularne, co dżemy i kompoty.

Historia i popularność

Tradycja domowych win owocowych w Polsce sięga XIII wieku. W pierwszym okresie XX wieku wino owocowe było cenionym produktem eksportowym - nabywali je przede wszystkim Amerykanie, Anglicy oraz Japończycy. W latach 60. wprowadzono nawet prawną kontrolę nad jakością polskich win. Niestety, w skutek nieprzemyślanych decyzji i nakazu wysokiej alkoholizacji win owocowych, produkt ten stracił - zarówno na jakości, jak i na popularności. Od tamtej pory zaczął być – zupełnie niesłusznie – utożsamiany z tanim i mocnym alkoholem o niskich walorach smakowych i jakościowych.

Wyzwania i trudności

Produkcja wina owocowego, choć tak popularna także w domowym zaciszu, wcale nie należy do najprostszych. Wymaga dużej wiedzy i umiejętności. Dlatego wina, które powstają w profesjonalnych winiarniach, mają tak wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Cała trudność w produkcji win owocowych polega na ich specyfice. Winogrona są łatwiejsze, ponieważ zawartość kwasów i cukrów jest w nich doskonale wyważona. Inne owoce są albo zbyt słodkie, albo zbyt kwaśne, co wiąże się z koniecznością ich dosładzania lub rozcieńczania wodą.

Łączenie smaków

Umiejętność odpowiedniego wyważenia potrzebnych składników jest niezwykle rzadka. Z tego powodu zdarza się, że wino naszych babć jest zbyt kwaśne lub zbyt słodkie, a przez to przypominające nalewkę. Mistrzowie winiarstwa mają na to swoje sposoby. Ci, którzy chcą sami (w domu) wyprodukować dobre wino, a boją się eksperymentów, często uciekają się do pomysłu kupażowania, czyli łączenia dwóch gatunków win owocowych. Najczęstszą i najbardziej lubianą kompozycją jest połączenie wina jabłkowego z porzeczkowym. Ich kwasowość zostaje w naturalny sposób przełamana i złagodzona, a efekt końcowy produkcji potrafi zachwycić.