Wino perliste

Wino perliste

Bogate w aromaty wino perliste wytwarzane jest według trzech różnych metod. Te świeże i młode wina już nadające się do konsumpcji, mają znikome ilości dwutlenku węgla. Mogą też być nasycone powietrzem.

Jednym ze sposobów produkcji wina perlistego, jest dodawanie dwutlenku węgla w czasie karbonizacji wina. Innym sposobem jest sprawienie, by dwutlenek węgla nie uciekł z wina, tylko w nim pozostał – można to osiągnąć poprzez odfermentowanie moszczu w zbiornikach wysokiego ciśnienia. Ostatnią metodą jest refermentacja i polega ona na poddaniu ponownej fermentacji cukru, który jeszcze pozostał w winie.

Wino perliste jest doskonałe, kiedy mamy ochotę na winne eksperymentowanie. Zaskakuje już od otwarcia butelki – ulatują wówczas drobne pęcherzyki gazu. Wino jednak nie pieni się, kiedy nalewamy je do kieliszków. Podczas picia, ulatujący gaz, delikatnie kłuje i pryska – to coś, co plasuje się pomiędzy klasycznym winem a szampanem.

Warto jeszcze wspomnieć o innych nazwach tego wina - i tak: we Francji napijemy się perlanta, frizzante w Włoszech, Niemcy poczęstują nas spritzingiem, a Agnlicy prickly.


Powiązane artykuły