Inne alkohole

Włoska kuchnia i wino

Włoska kuchnia i wino

Komponowanie wina z określonymi potrawami konkretnej kuchni może stanowić nie lada problem nawet dla najbardziej wytrawnych miłośników jedzenia i wina. Aby zestawić idealny duet, należy kierować się dwoma zasadami. Chodzi o zasadę kontrastu (w wypadku, gdy dobór wina i potrawy opiera się na przeciwieństwie smaków) oraz zasadę podobieństwa (gdy danie i alkohol wzajemnie się uzupełniają).

Najlepsze wina - Tokaj

Najlepsze wina - Tokaj

Tokaj - białe wino deserowe produkowane wyłącznie w tokajskim regionie winiarskim, który został wpisany na listę dziedzictwa światowego UNESCO ze względu na długą tradycję uprawy winorośli a także doskonałą jakość wyrobów.

Przygotuj tapas do wina

Przygotuj tapas do wina

Gorąca Hiszpania kojarzy się z słoneczną pogodą, flamenco, corridą i mieszkańcami z dużym temperamentem. A jeśli chodzi o kuchnię? Do tradycyjnych regionalnych potraw należą tapas, czyli niewielkie przekąski podawane zazwyczaj do wina.

Najstarsze i najdroższe wina świata

Najstarsze i najdroższe wina świata

Co jakiś czas w mediach pojawiają się kolejne doniesienia o winach, które pobijają rekordy cenowe czy rocznikowe. To jednak bardziej ciekawostki winne niż butelki, które chętnie odkorkujemy i wypijemy w rodzinnym gronie.

Magiczne lodowe wino

Magiczne lodowe wino

Wino samo w sobie jest trunkiem niezwykłym, posiadającym fascynującą historię, kojarzącym się literaturą i sztuką. Jednym słowem, jest trochę magiczne. Najlepiej, niezwykły charakter wina oddaje jeden z jego najmniej znanych i najrzadszych gatunków – wino lodowe, po niemiecku zwane Eiswein.

Historia sangrii

Historia sangrii

Wiadomo, że nazwa koktajlu pochodzi od hiszpańskiego sangrie, co oznacza krew. Jednak historia sangrii nie jest do końca znana. W literaturze można spotkać dwie teorie dotyczące jej powstania. Pierwsza sięga II w.p.n.e. i czasów podboju Półwyspu Iberyjskiego przez Rzymian. Tradycyjnym napojem było wówczas wino zmieszane z wodą – w ten sposób zabijano znajdujące się w wodzie bakterie.

Bellini – przepis na koktajl z winem

Bellini – przepis na koktajl z winem

Jego nazwa pochodzi od nazwiska Giovanniego Belliniego, renesansowego, weneckiego malarza. W latach 30. wystawa jego prac zainspirowała kreatywnego barmana, Giuseppe Cipriani, do stworzenia tego winnego koktajlu. Inspirował się pastelowym światłem na obrazach, którego kolor można porównać do barwy białych brzoskwiń.

Czym jest kir?

Czym jest kir?

Kir to znakomity aperitif. Przygotowanie tego koktajlu na bazie wina jest bardzo proste. Przed spróbowaniem go, warto jednak poznać historię powstania tego doskonałego napoju. Felix Kir, od którego napój zyskał swoją nazwę, był bardzo nietuzinkowym katolickim księdzem.

Czym jest wino bezalkoholowe?

Czym jest wino bezalkoholowe?

Białe, czerwone i różowe – niby niczym się nie różnią… a jednak. Wina bezalkoholowe stworzone z myślą o kobietach w ciąży i karmiących, kierowcach czy osobach na diecie. Czym właściwie są – jeszcze winem czy już sokiem winogronowym?

Grzaniec

Grzaniec

Historia grzanego wina ma swoje początki w średniowieczu. Napój ten został nazwany na cześć Hippocratesa, Hipocris. Od początku uważano go za napój leczniczy o działaniu rozgrzewającym. Dzięki niemu ludzie byli zdrowi, kiedy nadchodziły zimne dni. W tamtych czasach oprócz grzanego wina, popularnym rozgrzewaczem było również piwo. W gruncie rzeczy nie wiadomo dokładnie, kto był pomysłodawcom, aby trunki te podgrzać i wymieszać z miodem, żółtkiem, goździkami, cynamonem lub gałką muszkatołową.

Strony