Rating wina – skala Parkera

Rating wina – skala Parkera
Rating wina to ocena przyznawana przez jednego lub więcej kiperów. Rating wina jest subiektywną oceną jakości i najczęściej ma postać liczby punktów przyznanej konkretnej butelce wina. W ostatnich latach najbardziej popularną skalą oceniania wina jest skala wprowadzona przez jednego z najbardziej wpływowych krytyków win na świecie - Roberta M. Parkera Jr., obejmująca oceny od 50-100.

Skala Roberta Parkera

W skali Roberta Parkera wartość wyjściowa dla każdej butelki wina to 50 punktów. Za każdą kolejną cechę, pod kątem której wino jest analizowane, wino może otrzymać kolejne punkty. Maksymalna ocena to 100 punktów. Dodatkowe punkty wino może uzyskać dodatkowo za:
kolor i wygląd – max. 5 pkt.
aromat i bukiet – max. 15 punktów
smak i posmak – max. 20 punktów
jakość wina i możliwość rozwinięcia jeszcze lepszych cech – max. 10 punktów

W zależności od ilości zdobytych punktów, wina dzielimy na 4 klasy:
96 do 100 punktów: klasa A – wyjątkowe wino z wyczuwalną głębią i niezwykłą osobowością, ukazujące wszystkie cechy, których oczekujemy od wina w ramach danego gatunku
90 do 95 punktów: klasa A – znakomite wino z wyjątkową złożonością i charakterem
80 do 89 punktów: klasa B – wino dobre, ukazujące różne stopnie finezji i bogactwa aromatów, posiadające wyraźny charakter, bez zauważalnych usterek 70 do 79 punktów: klasa C – przeciętne wino , niczym szczególnym się nie wyróżniające, poprawnie przygotowane
60 do 69 punktów: klasa D – wino poniżej przeciętnej, z licznymi wadami, takimi jak: nadmierna kwasowość, nadmiar tanin, brak aromatów, aromaty nieczyste 50 do 59 punktów: klasa D – wino nie nadające się do konsumpcji

Co ważne, skala Parkera używana jest tylko i wyłącznie do konkretnego rodzaju wina. Oznacza to, że jeśli Chardonay oceniono na 90 punktów, a szampana na 85, to nie jest to równoważne z tym, że Chardonay jest lepszy od szampana.