
- Kategoria:
Innowacyjny system oceny wina
Metoda oceny wina opracowana przez Roberta Parkera zrewolucjonizowała światowe podejście do klasyfikacji win. Wyjściowa ocena każdej butelki to 50 punktów, a dodatkowe aspekty, pod kątem których wino jest oceniane, pozwalają na zdobycie dodatkowych punktów. Maksymalny wynik wynosi 100 punktów. Wino może zostać wyróżnione za swój kolor i wygląd - maksymalnie 5 punktów, aromat i bukiet - do 15 punktów, smak i posmak - aż 20 punktów oraz za ogólną jakość i potencjał do dalszego rozwoju - 10 punktów.
Kategorie jakości win na podstawie punktacji
Zależnie od zdobytej liczby punktów, klasyfikacja win odbywa się w oparciu o cztery główne klasy:
- Od 96 do 100 punktów: Klasa A – wina te są uznawane za wyjątkowe, z głęboką strukturą i wyjątkową osobowością, prezentującą wszystkie cechy charakterystyczne dla danego gatunku.
- Od 90 do 95 punktów: Klasa A – oznacza wino znakomite o niedoścignionej złożoności i charakterze.
- Od 80 do 89 punktów: Klasa B – dobre wina, które ujawniają różnorodne walory smakowe i zapachowe, bez wyraźnych defektów.
- Od 70 do 79 punktów: Klasa C – przeciętne wino, poprawnie przygotowane, lecz bez nadzwyczajnych cech.
- Od 60 do 69 punktów: Klasa D – wina poniżej przeciętności, z wyraźnymi defektami jak nadmierna kwasowość czy nadmiar tanin.
- Od 50 do 59 punktów: Klasa D – wina, które nie nadają się do konsumpcji.
Specyfika zastosowania skali Parkera
Skala Parkera jest wykorzystywana do oceny jedynie określonego rodzaju win. To oznacza, że jeżeli Chardonnay oceniono na 90 punktów, a szampan na 85, nie oznacza to, że Chardonnay jest lepszy od szampana. Oceny są bowiem relatywne i zawsze odnoszą się jedynie do tego samego typu wina.
Wpływ skali Parkera na wina ranking
Skala Parkera stała się znaczącym narzędziem w branży winiarskiej, przyczyniając się do bardziej precyzyjnej oceny jakości wina. Dzięki tej skali, konsumenci oraz profesjonalni sommelierzy mogą lepiej zrozumieć różnice pomiędzy poszczególnymi winami, a także dokonywać bardziej świadomych wyborów. Nie jest to jedynie narzędzie dla znawców, ale również dla każdego, kto ceni sobie wysokość jakości swojego trunku, dążąc do pełniejszego doświadczenia sensorycznego. Skala ta stała się również kluczowym punktem odniesienia w wielu prestiżowych konkursach winiarskich na całym świecie.