Szczepy winne

Wszystko o Porto

Wszystko o Porto

Porto to słodkie wino, które jest wytwarzane w portugalskich winnicach. Z jego powstaniem wiąże się ciekawa historia. W XVII wieku angielscy kupcy, którzy zamierzali przewozić wino na duże odległości, w obawie przed jego powtórną fermentacją postanowili zakonserwować je odrobiną brandy. I tak odkryli niesamowity smak Porto, który zachwyca i dziś.

Szczepy, które trzeba znać. Tempranillo

Szczepy, które trzeba znać. Tempranillo

Ciemne grona o cienkiej skórce dają wina pełne i o dość niskiej zawartości alkoholu. Znawcy mówią, że Tempranillo, które ma niezwykle dużo innych nazw, to hiszpańska odpowiedz na Cabernet Sauvignon.

Szczepy, które trzeba znać. Syrah

Szczepy, które trzeba znać. Syrah

O pochodzenie tego szczepu, znanego także jako Shiraz, spierają się ze sobą trzy teorie. Jedna mówi o tym, że jego ojczyzną jest Persja, a do Europy trafiło w XIV wieku z powracającymi z wypraw krzyżowych rycerzami. Kolejna twierdzi, że szczep jest francuski i powstał w Dolinie Rodanu. Włosi natomiast są przekonani, że Syrah wywodzi się z miejscowości Syrakuzy na Sycylii. Do dziś nie ustalono, która z tych wersji jest prawdziwa. Jedno jest pewne, szczep, o który walczy tyle państw, musi być wyjątkowy.

Szczepy, które trzeba znać. Petit Verdot

Szczepy, które trzeba znać. Petit Verdot

Szczep, o którym nie znajdzie się wiele informacji, częściej wykorzystywany jest do kupażu. Świetnie uzupełnia smak Cabernet Sauvignon. Niegdyś wykorzystywany był do podbijania smaku mieszanek bordoskich o klasycznym aromacie.

Szczepy, które trzeba znać. Mavrud

Szczepy, które trzeba znać. Mavrud

Ten bułgarski szczep dający pyszne, czerwone wino, znany jest już od starożytności. Prawdopodobnie spokrewniony jest z greckim szczepem Mavrodaphne. Uznaje się go za najlepszą lokalną odmianę winorośli.

Szczepy, które trzeba znać. Furmint

Szczepy, które trzeba znać. Furmint

Najlepiej czuje się na Węgrzech, skąd pochodzi. Tokaj i Somlo to dwa najważniejsze regiony uprawy szczepu, z którego można otrzymać zarówno wina słodkie , jak i wytrawne. W smaku są świeże i treściwe.

Szczepy, które trzeba znać. Chardonnay

Szczepy, które trzeba znać. Chardonnay

Kiedyś, elita mówiła, że wypije wszystko, oprócz Chardonnay . Było to związane ogólnodostępnością wina powstającego z tego szczepu. Dziś tendencja ta na szczęście się odwraca. Chardonnay uznawany jest za najpopularniejsze białe wino na świecie. Zwykle wytrawne, rześkie i niezbyt kwaśne wino w swojej najbardziej wyszukanej i najmniej spotykanej formie potrafi zaskoczyć intensywnie słodkim smakiem.

Szczepy, które trzeba znać - Aligote

Szczepy, które trzeba znać - Aligote

Jest trzecim, najczęściej hodowanym na tym terenie szczepem (tuż za chardonnay oraz pinot noir). Produkowane są z niego wina mniej szlachetne. Przyczyną takiej popularności aligoté w Burgundii jest fakt, że odmiana ta dojrzewa zdecydowanie wcześniej niż chardonnay, i co równie ważne jest bardzo odporna na zmiany klimatyczne i choroby.

Szczepy, które trzeba znać – Carignan

Szczepy, które trzeba znać – Carignan

Carignan to klasyczny, czerwony szczep winnny uprawiany tradycyjnie we Francji, Hiszpanii, Algierii i Kalifornii. Carignan wypuszcza pąki oraz dojrzewa dość późno, dlatego też nie jest podatny na wiosenne przymrozki, lecz wymaga długiego okresu pielęgnowania.

Szczepy, które trzeba znać - Grenache

Szczepy, które trzeba znać - Grenache

Grenache to odmiana winorośli o charakterystycznej, bardzo ciemnej, prawie czarnej, barwie owoców, które wymagają długiego okresu dojrzewania w pełnym słońcu. Jest również jednym z najbardziej znanych i popularnych szczepów, szczególnie w winiarskich regionach francuskich, hiszpańskich, a także włoskich. Te pierwsze stanowią blisko połowę światowej produkcji, oscylując wokół liczby 250 tysięcy akrów powierzchni uprawnej, z czego większość znajduje się na kamienistych, suchych glebach Chateauneuf du Pape, które pozwalają na solidne zakorzenienie zdrewniałych i twardych łodyg winorośli.

Strony