Rozpraw się z mitami na temat wina!

Rozpraw się z mitami na temat wina!

Liczba mitów dotyczących wina jest naprawdę całkiem spora. Niektóre zaskakujące, inne często spotykane. Zebrać je wszystkie nie sposób, ale te najbardziej zakorzenione warto obalić już teraz, zaznając od mitów związanych z wyborem wina, a kończąc na starzeniu czy podawaniu wina.

Mit 1. Najlepsze wina mają wgłębione denko oraz ciężką butelkę
Wgłębienie w butelce prawdopodobnie to nawiązanie do dawnych sposobów wytwarzania butelek, ale w żaden sposób nie wpływa na smak wina. Fakt, jeśli wino jest starzone, a na jego dnie znajduje się dużo naturalnego osadu, wgłębione dno pozwala łatwiej przeprowadzić dekantację. Ciężar butelki również nie świadczy o jakości wina – po prostu producent butelek robi je z grubszego szkła.

Mit 2. Lepiej unikać siarkowanego wina
Od kiedy Unia Europejska wprowadziła obowiązek umieszczania napisu „Zawiera siarczyny”, niejeden przestraszony ostrzeżeniem konsument odłożył pewnie wybrane wino na półkę sklepową. Niepotrzebnie, bo siarka w winie występuje w bardzo bezpiecznej dawce (ok. 10mg/l), co świetnie ilustruje porównanie, że w kilogramie suszonych owocach, z których robimy wigilijny kompot jest aż 1000mg związków siarki!

Mit 3. Korkowane wino jest lepsze
Jeszcze niedawno twierdzono, że wino, aby po zabutelkowaniu nabrało dodatkowego smaku, powinno mieć dostęp tlenu. Właśnie dlatego takim powodzeniem cieszyły się tradycyjne korki, choć nie raz powodują one, że smak wina jest całkowicie zepsuty. Plastikowe korki, które można spotkać coraz częściej, idealnie nadają się do win przeznaczonych do szybkiej konsumpcji, ponieważ dość szybko tracą szczelność, przez co wino się utlenia. Dziś, producenci najlepszych trunków są zdania, że wino samo w sobie zawiera tyle tlenu, że jest w stanie idealnie dojrzeć w butelce. Dlatego coraz większą popularnością cieszą się zakrętki, win-locki (czyli szklane zatyczki) oraz kapsle. Zachowują one wymaganą szczelność, więc nie należy ich unikać.

Mit 4. Wino im starsze, tym smaczniejsze
Aż 85% produkowanych win to te, które powinniśmy wypić do roku, ewentualnie dwóch lat. Po dłuższym czasie przechowywania niestety tracą one swoje wszystkie walory smakowe. Maksymalnie 5 lat wytrzymuje około 14% win, a jednie 1% trunków to te, które przeznaczone są do długiego starzenia. Takie wina powinny zachowywać swoje walory, a nawet je rozwijać nawet przez 15 lat.

Mit 5. Dobre wino musi być drogie
Cena oczywiście ma znaczenie, ale warto zwrócić także uwagę na to, czy wino pochodzi prosto od producenta. Jeśli tak jest, to śmiało możemy być pewni, że wino będzie doskonałej jakości.

Mit 6. Zawartość alkoholu podana na etykiecie jest zawyżana
Wbrew temu przekonaniu jest zupełnie odwrotnie! Zwykle podana na butelce zawartość alkoholu jest odrobinę wyższa. Dzieje się tak ze względów podatkowych.

Mit 7. Wąchając korek można ocenić jakość wina
Jeśli w restauracji sommelier podaje korek, to nie po to, by go wąchać, ale po to, by porównać dane na korku z tymi na etykiecie wina . Nijak nie da się ocenić czy wino jest w porządku wąchając korek. Jedynym możliwym sposobem by się o tym przekonać jest posmakowanie wina.

Mit 8. Czerwone wino podaje się w temperaturze pokojowej
Temperatura pokojowa to około 20° C, która jest zdecydowanie za wysoka. Żadne wino nie będzie smakowało, jeśli będzie tak ciepłe. Optymalną temperaturę, dla czerwonych, białych i różowych win, można znaleźć w artykule Jak podawać wino?.

Mit 9. Łyżeczka włożona w szyjkę butelki szampana zatrzyma ulatujące bąbelki
Niestety, ta powszechnie utarta opinia również nie ma nic wspólnego z prawdą. Bąbelki z szampana uciekną i tak, więc taką butelkę należy opróżnić jednego dnia.

Mit 10. Najlepsze wino, które będzie mi smakowało to to polecane przez specjalistów
Sommelierzy i smakosze wina świetnie znają smaki i aromaty wina. Oczywiście są autorytetem w winnym świecie. Jednak na to, jakie wino zasmakuje akurat Tobie, nie będą miały wpływu żadne opinie, ale Twoje kubki smakowe. Każdemu smakuje co innego i to jest niepodważalna prawda.


Powiązane artykuły