Włoska kuchnia i wino

Włoska kuchnia i wino
Komponowanie wina z określonymi potrawami konkretnej kuchni może stanowić nie lada problem nawet dla najbardziej wytrawnych miłośników jedzenia i wina. Aby zestawić idealny duet, należy kierować się dwoma zasadami. Chodzi o zasadę kontrastu (w wypadku, gdy dobór wina i potrawy opiera się na przeciwieństwie smaków) oraz zasadę podobieństwa (gdy danie i alkohol wzajemnie się uzupełniają).

Trzeba jednak dodać, że od pewnego czasu zasady te nie są już tak surowo przestrzegane. Coraz częściej stawia się na indywidualne preferencje i gusta. Każdy z nas może sam zadecydować o tym, jakiego trunku napije się np. do ryby. Wyjątkiem są tu oficjalne lub uroczyste okazje, kiedy to jesteśmy zdani na dobry gust gospodarzy, którzy jednak chcąc zadowolić wszystkich gości zazwyczaj stawiają na stole zarówno wina czerwone, jak i białe. Najważniejsza zasada mówi zatem, że ma być smacznie i miło, a to, czy ktoś popija białe wino do czerwonego mięsa, nie ma tak naprawdę znaczenia. Oczywiście w niektórych kręgach może być to uznane za dużą gafę.

Kuchnia włoska, znana z makaronów, ryb, owoców morza, dużych ilości warzyw i przypraw nie byłaby kuchnią włoską bez butelki wina. Jakie wina dobierać do dań z kuchni włoskiej? Jeśli dopilnujemy, by wino odpowiadało kuchni z jakiej pochodzi dana potrawa, mamy szansę uzyskać dobre połączenie. Zatem gotując potrawy kuchni włoskiej, najwłaściwsze będzie wino włoskie, podobnie jak do potraw regionalnych z reguły najlepiej smakują wina regionalne.

Włoskie wina powinny podkreślać walory smakowe spożywanej potrawy. Przykładowo owoce morza świetnie skomponują się z kieliszkiem białego wina. Do sztandarowej potrawy kuchni włoskiej – spaghetti bolognese – idealne będzie wino czerwone, koniecznie wytrawne, ewentualnie półwytrawne. Dobry będzie trunek ze szczepu Cabernet Sauvignon. Czerwone, nieco cięższe wino dobrze sprawdzi się także ze spaghetti carbonara. Wyraziste, pełne intensywnych przypraw i smaków potrawy kuchni włoskiej będą smakowały dużo lepiej w towarzystwie równie wyrazistego Chianti. Z włoskimi trunkami dobrze skomponują się też dania z mięsa gęsi lub indyka. Wina różowe wspaniale podkreślą smak makaronów, sałatek czy risotto (np. z owocami morza). Mają szanse stworzyć zgrany duet również z pizzą.

Włochy należą do jednego z największych producentów win i nazywane są często „krainą wina”. Również włoska kuchnia zasługuje na uwagę. Czym byłoby bowiem włoskie biesiadowanie i kosztowanie przepysznych potraw bez kieliszka doskonałego wina?



Komentarze