Wszystko o Porto

Wszystko o Porto
Porto to słodkie wino, które jest wytwarzane w portugalskich winnicach. Z jego powstaniem wiąże się ciekawa historia. W XVII wieku angielscy kupcy, którzy zamierzali przewozić wino na duże odległości, w obawie przed jego powtórną fermentacją postanowili zakonserwować je odrobiną brandy. I tak odkryli niesamowity smak Porto, który zachwyca i dziś.

Porto dzieli się na kilka rodzajów. Wino starzone w beczkach to tawny, natomiast to starzone w butelkach określa się jako ruby. Jest ono produkowane ze szczepu winogron zbieranych w północnej części kraju, w dolinie rzeki Douro. Po zbiorach transportuje się je w beczkach do miasta Vila Nova de Gaia, gdzie dojrzewa i jest butelkowane. Trzeba dodać, że każda butelka oryginalnego trunku powinna być opatrzona banderolą z nazwą miejsca pochodzenia.

Porto można produkować z ok. 100 rodzajów winogron. Prawie zawsze jest ono mieszanką wielu różnych odmian. Region, w którym wytwarza się to słodkie wino jest związany z niezwykle długą tradycją uprawy, a co za tym idzie, porto produkuje się w wielu winnicach tej prowincji, szczególnie w tych starszych, w których nierzadko biała winorośl miesza się z czerwoną. Najważniejsze szczepy, z których robi się Porto to Tinta Barroca, Tinta Cão, Tinta Roriz Touriga Franca oraz Touriga Nacional.

Proces wytwarzania tego bardzo dobrego wina jest dość prosty: najpierw należy zmiażdżyć owoce i pozostawić je w spokoju do momentu, gdy około połowa cukru ulegnie fermentacji, a poziom alkoholu osiągnie mniej więcej 7 %. Do powstałej cieczy trzeba następnie dodać 77-procentowy spirytus winny, który zatrzymuje proces fermentacji, jednocześnie wzmacniając trunek. W efekcie otrzymujemy wino o dość wysokiej zawartości alkoholu – 20 %. Wino zimuje w stalowych kadziach, a wiosną ląduje w dębowych beczkach. Co ciekawe, niegdyś praktykowano ugniatanie owoców przy akompaniamencie muzyki i za pomocą nóg, jednak w dzisiejszych czasach coraz częściej rezygnuje się z tego zwyczaju.

Ponieważ w chwili dolewania do zmiażdżonych owoców spirytusu winnego fermentujący moszcz zawiera w sobie jeszcze dużo cukru, porto to zazwyczaj wino słodkie lub półsłodkie. Jednak bywa że w wypadku win czerwonych czasem nie podaje się poziomu cukru, więc jego rodzaj pozostaje tajemnicą do chwili otwarcia butelki.

Wiele osób uważa Porto za jedno z najlepszych win. Potwierdzają to liczne pozytywne recenzje tego bardzo dobrego trunku. Jest to także wino idealne na prezent, ponieważ z dużym prawdopodobieństwem trafi w gusta większości miłośników wina.



Komentarze