Najlepsze wina - Tokaj

Najlepsze wina - Tokaj


Tokaj - białe wino deserowe produkowane wyłącznie w tokajskim regionie winiarskim, który został wpisany na listę dziedzictwa światowego UNESCO ze względu na długą tradycję uprawy winorośli a także doskonałą jakość wyrobów.

Tokaja nie sposób pomylić z jakimkolwiek innym winem. Lekko chlebowy smak przełamany słodyczą pochodzącą z rodzynek kojarzy się natychmiastowo z łagodnym i ciepłym klimatem węgierskich gór, zapachem wulkanicznych gleb, zroszonych deszczem, który otula dorodne owoce. W takich warunkach klimatycznych na winogronach rozwija się szlachetna pleśń Botrytis cinerea, która wzmacnia słodkość owoców. Dodatkowo na smak wpływa przechowywanie dojrzewającego wina w niewielkich beczkach w głębokich, chłodnych oraz bardzo starych piwnicach, gdzie temperatura nie przekracza 10–12 °C a wilgotność nie spada poniżej 88%. Tam również powstaje kolejna szlachetna pleśń Cladosporium cellare.

W regionie do wyrobu Tokaju dozwolonych jest 6 odmian winorośli: Furmint, Hárslevelű, Sárgamuskotály oraz marginalne Köverszőlő (bardzo stara odmiana) i współczesne krzyżówki Zéta i Kabar. Większość upraw to Furmint, który jest owocem łatwo rodzynkującym, kwaśnym ale pełnym aromatu. Doskonale nadaje się do starzenia. Hárslevelű jest drugim najczęściej hodowanym szczepem winogron, w Tokaju jest źródłem owocowego smaku, lekko przypominającego cytrusowo-jabłkowe wykończenie. Sekretem dobrego Tokaja jest balans dominacji kwaskowatości nad owocowym, świeżym dodatkiem przełamującym początkową oczywistość tego wina, które zaskakuje feerią smaków przenikających się wzajemnie. Występuje w różnych wariantach słodkości, najczęściej jednak pochodzi z późnych zbiorów i jest półsłodkie w kierunku do słodkiego.

Tokaj nie jest również winem ciężkim, doskonale komponuje się z deserami, gdzie wybitnie podkreśla słodycz ciast. Zaskakującym, lecz równie trafnym pomysłem jest łączenie go z tradycyjnymi daniami kuchni polskiej. Pasuje do wątróbki, pasztetów, pieczonych ryb czy mięs, dodając nuty owocowe i kwaśne podkreślając smak pozostałych elementów. Warto jest spróbować tego wina, zarówno dla walorów smakowych jak i zapachowych, Tokaj to wino przyjaźni, które lubi towarzystwo dobrego jedzenia.

Komentarze