Regiony najlepszych win. Hiszpania

Regiony najlepszych win. Hiszpania

Hiszpania, oprócz tego, że jest stolicą tak doskonałych potraw jak tortilla czy tapas, jest też, co dla nas najważniejsze, ojczyzną wina . Żaden kraj nie produkuje takich ilości, tak bardzo zróżnicowanych gatunków win o tak wspaniałych walorach smakowych. Nie da się ukryć, że wpływ na to miała niespotykanie mocno zakorzeniona tradycja winiarska.

Przekazywane, często w największej tajemnicy, receptury produkcji win przetrwały do dnia dzisiejszego, dlatego wino produkcji hiszpańskiej jest największym rarytasem, jaki można wyobrazić sobie podczas popołudniowego czy wieczornego posiłku.

Hiszpania, z Włochami na czele, to jeden z najstarszych regionów, gdzie produkowane jest wino . Mieszańcy basenu Morza Śródziemnego od dawna zdawali sobie sprawę z jego niezwykle pozytywnego wpływu na klimat, który pozwala na uprawę najlepszych odmian winorośli.

Pierwsze winnice powstawały tu już wiek przez Chrystusem, mieściły się głównie w Andaluzji i u podnóża Pirenejów. Wiele czynników historycznych miało wpływ na upadek ówczesnych winiarni. Ekspansja barbarzyńców (najprawdopodobniej Galów) oraz najazdy plemion arabskich przyczyniły się do zupełnego wyniszczenia tej gałęzi przemysłu. Produkcja trunku została rozpoczęta na nowo na przełomie XIV i XV wieku, kiedy chrześcijanie postanowili wyprzeć Maurów z ziem półwyspu iberyjskiego. Rekonkwista pochłonęła wiele zasobów, jednak umożliwiła niewyobrażalny rozrost społeczno-gospodarczy.

Hiszpański rynek wina najmocniej rozwinął się podczas Wielkich Odkryć Geograficznych oraz, ze względu na wybuch epidemii filoksery, w konkurencyjnym państwie winiarskim – Francji. Równie sprzyjającym dla inwestycji na rynku trunków alkoholowych – zwłaszcza win było przystąpienie Hiszpanii do Wspólnoty Europejskiej w 1986 roku. Rozwój technologiczny pomógł rozwinąć specjalistyczne metody kultywacji winorośli i produkcji win, tym samym zwielokrotniając wielkość plonów oraz polepszając jakość trunków. Hiszpania wyprzedziła wszystkie kraje pod względem powierzchni zajmowanej przez winnice – obecnie mają ponad 1,1 mln ha i produkują 45,3 mln hektolitrów wina rocznie.

Ze względu na różnorodność klimatyczną, Hiszpania ma do zaoferowania multum rodzajów win, począwszy od wszelkich rodzajów win białych, poprzez czerwone, na c herry kończąc. Najsłynniejszymi regionami, gdzie powstają najlepsze hiszpańskie trunki są Nawarra, Somontano, Katalonia oraz Rioja i Ribera del Duero.


Powiązane artykuły