Regiony najlepszych win. Ameryka Południowa

Regiony najlepszych win. Ameryka Południowa
Podobno pierwszym krajem Ameryki Południowej, w którym zaczęto produkować wino, było Peru. Było to przedsięwzięcie nieudane, więc produkcje przeniesiono do Argentyny i Chile. Te państwa okazały się strzałem w dziesiątkę i do dziś są najpopularniejszymi i największymi producentami wina w regionie.

W Argentynie, kraju ośmiokrotnie większym od Polski, winnice zajmują około 300 tysięcy hektarów i generują 14 milionów hektolitrów wina rocznie. Uprawy znajdują się głównie między 25º a 42º szerokości geograficznej. Znajduje się tam siedem regionów upraw: Salta, Catamarca, La Rioja, San Juan, Mendoza, Neuquén i Rio Negro. Najpopularniejszym winem jest natomiast niezaprzeczalnie Malbec.

Salta i Catamarca to północne regiony, położone na wysokości 1500 m n.p.m. w pobliżu łańcuchów górskich Calatasta i Aconquija. W regionie znajduje się około 4000 hektarów winnic, a oprócz tego, uprawia się tam także tytoń oraz oliwki.

La Rioja i San Juan leżą między górskimi łańcuchami Aconquija i Velasco. Winorośle zajmują obszar około 7000 hektarów. Produkuje się tam głównie wina przeciętne, przeznaczone na rynek krajowy.

Region Mendoza jest centrum a rgentyńskiego winiarstwa. To właśnie tam produkuje się 80% argentyńskiego wina i 50% win całej Ameryki Południowej, głownie Cabernet, Merlot i Chardonnay, Syrah i oczywiście Malbec.

Neuquén i Rio Negro posiadają południowy, chłodny klimat, który pozwala produkować Sauvignon Blanc, Pinot Noir, Merlot, Semilloni Riesling. Co ciekawe, regiony współpracują z wieloma domami szampańskimi z górnej półki, co pozwala im produkować świetne wina musujące. Rio Negro, które leży w dzikiej części Patagonii produkuje również owoce: jabłka i winogrona.

Kolejnym krajem, który może poszczycić się produkcją wina światową skalę, jest Chile. Legenda głosi, że pierwszą winorośl zasadził tam hiszpański konkwistador Francisco de Aguirre, a pierwszy zbiór zebrano już w 1551 roku. W latach 30. XIX wieku winiarskie tradycje rozwinął Francuz, Calud Gay, który sprowadził do Chile siedemdziesiąt najwyższej jakości odmian winorośli. Od 1995 roku obowiązuje oficjalny winiarski podział kraju na regiony, podregiony, strefy oraz obszary. Ich nazwy często możemy znaleźć na etykietach chilijskich win. Obecnie istnieje 5 regionów oraz 13 podregionów, w których uprawia się 23 szczepy winne. Główny region produkcji to Valle Central, w którym panuje ciepły i łagodny klimat, najlepszy do produkcji wina . Atakama jest regionem pustynnym, więc produkcja odbywa się jedynie w dwóch dolinach rzek, gdzie panują odpowiednie warunki. Produkuje się tam wino Pisco, bardzo popularne w Peru. Aconacqua z kolei jest najbardziej suchym i gorącym regionem winiarskim w Chile. W lecie temperatura rzadko spada tam poniżej 30 stopni. Pomiędzy dwoma wcześniej wspomnianymi regionami leży Coqimbo, gdzie do niedawna produkowało się wina na rynek lokalny, głównie Pisco. Jest on gorący i niemal pustynny, więc tylko nawadnianie winnic i chłodne prądy powodują, że da się tam produkować wino. Najbardziej wysunięty na południe region to Sur, gdzie wino produkowano już za czasów konkwisty. Przez wiele lat dostarczał on najtańszych win stołowych, dopiero niedawno, ze względu na boom na chilijskie wina, zaczęto tu produkować szlachetniejsze odmiany.

Pośród producentów wina z Ameryki Południowej na uwagę zasługuje także Urugwaj, w którym pojedyncze winnice były zakładane już za czasów konkwisty. Kraj ma klimat morski i podzwrotnikowy, co w niektórych regionach tworzy korzystne warunki do produkcji win, szczególnie w okolicach stolicy, Montevideo, gdzie wytwarza się 88% urugwajskiego wina.