Regiony najlepszych win. Ameryka Południowa

Regiony najlepszych win. Ameryka Południowa

Podobno pierwszym krajem Ameryki Południowej, w którym zaczęto produkować wino, było Peru. Było to przedsięwzięcie nieudane, więc produkcje przeniesiono do Argentyny i Chile. Te państwa okazały się strzałem w dziesiątkę i do dziś są najpopularniejszymi i największymi producentami wina w regionie.

Argentyna – kraina najlepszych win Ameryki Południowej

Argentyna, kraj o powierzchni aż osiem razy większej od Polski, poświęca około 300 tysięcy hektarów na uprawę winorośli. Rolnictwo w Ameryce Południowej w tym kraju dostarcza niesamowitej ilości 14 milionów hektolitrów wina rocznie. Winnice skoncentrowane są przede wszystkim między 25º a 42º szerokości geograficznej. Siedem głównych regionów upraw to: Salta, Catamarca, La Rioja, San Juan, Mendoza, Neuquén oraz Rio Negro. Malbec cieszy się tu największą popularnością i jest esencją argentyńskiego winiarstwa.

Salta, Catamarca oraz inne kluczowe regiony

Regiony Salta i Catamarca położone na wysokości 1500 m n.p.m. słyną z winorośli, jednak nie tylko. Na areałach wynoszących około 4000 hektarów, oprócz winorośli, rozkwita uprawa tytoniu oraz oliwek. W La Rioja i San Juan, położonych pomiędzy łańcuchami Aconquija i Velasco, winorośla zajmują łącznie około 7000 hektarów. Produkowane tam wina z reguły trafiają na krajowy rynek.

Mendoza – serce argentyńskiego winiarstwa

Region Mendoza to prawdziwe centrum winiarstwa w Argentynie. Aż 80% win w tym kraju, a połowa wszystkich win w Ameryce Południowej, powstaje właśnie tutaj. Najczęściej spotkamy tu Cabernet, Merlot, Chardonnay, Syrah, a przede wszystkim Malbec. Uprawa winorośli Chile w tym rejonie jest kluczowym elementem lokalnej gospodarki.

Neuquén i Rio Negro – magia chłodnych klimatów

Południowo położone regiony, Neuquén i Rio Negro, charakteryzuje szczególny, chłodny klimat. To doskonałe miejsce na produkcję win takich jak Sauvignon Blanc, Pinot Noir, Merlot czy Riesling. Ciekawostką jest współpraca regionu z luksusowymi domami szampańskimi, co przekłada się na wytwarzanie doskonałych win musujących. Dodatkowo, Rio Negro w dzikiej Patagonii słynie z produkcji jabłek i winogron, które są podstawą wielu win z tego regionu.

Chile – tradycja i przyszłość winiarstwa

Chile również może pochwalić się bogatą tradycją winiarską. Historia winiarstwa sięga tu XVII wieku, a dynamiczny rozwój zapewniły francuskie wpływy i późniejsze podziały administracyjne. Obecnie 5 regionów i 13 podregionów umożliwiają uprawę 23 szczepów winnych. Wyróżniają się tu szczególnie Valle Central z łagodnym klimatem sprzyjającym produkcji wina. Atakama i Aconacqua to bardziej ekstremalne pod względem klimatu obszary, ale każda z tych stref ma swoją unikalną ofertę winiarską.


Powiązane artykuły