Regiony najlepszych win – Francja

Regiony najlepszych win – Francja
Francja bez wątpienia jest mocarstwem winiarskim, a swój sukces zawdzięcza przede wszystkim udoskonaleniom technik uprawy szczepów vitis vinifera oraz produkcji wina. Samo położenie geograficzne jest już bardzo korzystne. Regiony winiarskie we Francji położone są w najlepszych szerokościach geograficznych dla uprawy winorośli i należą do dwóch zasadniczych stref klimatycznych, które determinują uprawę niemal wszystkich gatunków winorośli szlachetnej, z której powstaje wino.

Pierwsze odmiany winorośli pojawiły się we Francji prawdopodobnie 600 lat p.n.e. za sprawą Greków. Jednak znaczący wpływ na rozwój winiarstwa miały klasztory, wokół których rozciągały się winnice. Zlokalizowane były głównie na terenach Bordeaux i Burgundii. Szybki rozkwit popularności wina we Francji nastąpił podczas re wolucji francuskiej.

Jednym z najważniejszych regionów winiarskich Starego Świata jest francuska Alzacja. Mimo że jak na strefy winiarskie sięga dość daleko na północ, jest jednym z bardziej słonecznych regionów w kraju. W Alzacji charakterystyczne są mgły, które rankami pojawiają się przy winnicach. Zapewniają one szlachetną pleśń na gronach, która jest wykorzystywana w produkcji win słodkich, nazywanych Sélection de Grains Nobles.

Kolejną obszerną krainą winą jest Burgundia. Położona na północ od Lyonu w środkowo-wschodniej części Francji, uchodzi za królestwo wybitnych win z dwóch klasycznych odmian winorośli:Pinot Noir oraz Chardonnay . Specyficzny klimat i wapienne podłoże sprawiają, że powstające tu wina mogą przetrwać w butelce dziesiątki lat, tylko zyskując na jakości. Bardzo znanym okręgiem w pobliżu Burgundii jest Beaujolais. Wino, które tam powstaje od kilkudziesięciu lat obchodzi swoje święto, które przypada zawsze w trzeci czwartek listopada. Jego produkcja bazuje głównie na odmianie Gamay. Zarówno nazwa jak i etykietka wina są zastrzeżone. Francuzi obchodzą to święto już od 1985 roku. Świętują wszyscy, politycy, gwiazdy kina i muzyki.

Dolina Rodanu jest drugim regionem winiarskim pod względem ilości produkowanego wina. Znajduje się w dolinie rzeki Rodan i rozciąga od Lyonu po Awinion. Tradycyjnie Dolinę Rodanu dzieli się na dwie części: północną i południową. W uprawach dominuje tu odmiana Syrah, które w zależności od siedliska zyskuje odmienny charakter. Na północy uprawiane są Viognier, Roussanne i Marsanne. Na południu natomiast uprawia się w dużych ilościach Grenche, ale również Mourvèdre i Cinsault.