Degustacja wina

Jak wydobyć pełny smak wina?

Mówi się, że głowa boli tak samo po winie szlachetnym, jak i po najgorszym stołowym. Jednak ciężko nie zgodzić się, że proces samego picia zdecydowanie przyjemniejszy jest przy trunku smacznym. Jeśli więc stawiacie walory smakowe wyżej, to warto wiedzieć co nieco o przewietrzeniu wina.

Aromaty wina

Tożsamość wina stanowią smak i kolor. Nieodłącznym jego atrybutem jest również jego aromat. W winach znaleźć możemy aromaty owocowe, kwiatowe, ziemiste, ziołowe a nawet mineralne. Na zakres aromatów jakie zamknięte są w butelce wina wpływ mają trzy podstawowe czynniki.

Według jakich kryteriów oceniać wino?

Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z winem i nie do końca wiesz, jak je zrecenzować, sprawdź, według jakich kryteriów ocenić wino!

Słownik miłośnika wina

W świecie wina występuje wiele dziwnych , zaskakujących i obco brzmiących słów. By lepiej zrozumieć wino, dokonywać słusznych wyborów, a także by umieć właściwie opisywać swoje doznania degustacyjne, warto znać choćby najważniejsze definicje tajemniczo brzmiących określeń. Zebrałam te najistotniejsze w jednym miejscu. Przeczytajcie i zapamiętajcie.

Oceniaj wino jak profesjonalista

Przeciętny sympatyk wina do opisania trunku nie potrzebuje fachowych określeń. Wino opisuje tak, jak czuje. Nie używa profesjonalnej terminologii, upraszcza stwierdzenia, ale też i nie za bardzo rozumie opis wina na etykiecie.

Jak korki mogą ułatwić życie?

Korki od butelek. To zwykle pozostaje nam po opróżnieniu butelki wina. Najczęściej traktujemy to jako odpady i wyrzucamy do śmieci. A gdyby tak spojrzeć na to z innej perspektywy i dostrzec w tym jakąś inspirację? Gdyby tak zmienić to wszystko w całkiem praktyczne rzeczy?

W jakiej temperaturze podawać wino?

Temperatura w jakiej podajemy wino ma kluczowe znaczenie, nieodpowiednio schłodzone wino nie pozwala na wydobycie z niego niepowtarzalnego smaku. Zależy ona od koloru i charakteru wina. Głowna zasada jest następująca im młodsze wino i mniej aromatyczne, tym niższa temperatura ich podawania.

Rating wina – skala Parkera

Rating wina to ocena przyznawana przez jednego lub więcej kiperów. Rating wina jest subiektywną oceną jakości i najczęściej ma postać liczby punktów przyznanej konkretnej butelce wina. W ostatnich latach najbardziej popularną skalą oceniania wina jest skala wprowadzona przez jednego z najbardziej wpływowych krytyków win na świecie - Roberta M. Parkera Jr., obejmująca oceny od 50-100.

Czy degustacji wina można się nauczyć?

Odpowiedź jest prosta: oczywiście, że tak! To trochę jak interpretacja dzieła sztuki – z pomocą wskazówek na jego temat, możemy odkryć ukryte znaczenie zawoalowane w tym, co widoczne jest na pierwszy rzut oka. I co ważne, to właśnie wtedy czerpiemy największą przyjemność z obcowania ze sztuką. Dokładnie tak samo jest z winem.

Gadżety winiarskie

Na rynku pojawiło się mnóstwo gadżetów, które kuszą miłośników wina swoją funkcjonalnością i praktycznością. Jeśli wino często Ci towarzyszy, warto zaopatrzyć się w kilka z tych gadżetów.

Strony