Produkcja wina

Czym jest winifikacja?

Najprościej mówiąc, w wyniku winifikacji, otrzymujemy wino. Możemy wyróżnić kilka metod, które stosuje się w zależności od odmiany winogron i typu wina. Zacznijmy jednak od początku. Etap pierwszy to odszypułkowywanie z pomocą specjalnego młynka, dzięki czemu otrzymujemy pozbawione szypułek owoce. Teraz należy je rozdrobnić specjalnym walcem.

Czym jest maceracja węglowa?

To właśnie dzięki niej, Beaujolais Nouveau smakuje tak charakterystycznie. To jedna z najstarszych technik winifikacji, która polega tym, że do kadzi fermentacyjnej wrzuca się całe winogrona. Dzięki temu, fermentacja przebiega wewnątrz owocu i jest inicjowana przez enzymy (a nie przez drożdże).

Skąd słodycz w winie?

Słodkie wino wśród niektórych miłośników wina traktowane jest nieco po macoszemu – uważane jako dowód złego gustu, niegodne prawdziwych koneserów winogronowego trunku. Jednak to właśnie wśród słodkich win znajdziemy te najszlachetniejsze, chwalone na całym świecie.

Kim jest winemaker?

Winemaker jest osobą produkującą wino, ale także zaangażowaną w przemysł winiarski. Musi być wykształcony pod względem znajomości win i procesów potrzebnych do utworzenia trunku o jak najwyższej jakości. Na ogół jest zatrudniany przez winnice lub firmy winiarskie. Do jego podstawowych obowiązków należy monitorowanie dojrzałości winogron, aby wybrać najlepszy czas na zbiory.

Kiedy odbywa się winobranie?

Od tego, kiedy winiarz zadecyduje, że przyszła pora na zebranie plonów, zależy nie tylko jakość i smak powstałego później wina, ale także to, czy jego całoroczna opieka nad krzewami nie poszła na marne. Winobranie musi odbyć się w czasie, kiedy grona są w idealnym stanie rozwoju. Każdy ze szczepów ma inny okres, po którym osiąga pełną dojrzałość. Dodatkowo uzależnione jest to również od klimatu, gleby i nasłonecznienia.

Korek do wina

Podstawową informacją, o której niewiele osób ma pojęcie jest fakt, że korki do wina nie są wieczne. Średnia „żywotność” korka wynosi około 10 – 15 lat. Po upływie 20 lat, nawet wino przechowywane w idealnych warunkach nie będzie nadawało się do spożycia.

Klarowanie wina

Produkcja wina, nawet w niewielkiej ilości, jest bardzo pracochłonna. Aby uzyskać alkohol dobrej jakości, należy starannie wyważyć proporcje. Jeśli się tego nie zrobimy, mogą pojawić się problemy z nadmierną ilością białka albo niewystarczającą ilością garbników czy pektyn. Inną przeszkodą może okazać się niewłaściwy dobór drożdży i owoców.

Dojrzewanie wina

Znane przysłowie mówi, że wino im starsze, tym lepsze. Jeśli bierzemy tu pod uwagę ważny etap tworzenia wina, czyli dojrzewanie, to porzekadło faktycznie sprawdza się w przypadku większości win. Tylko nieliczne mogą zaraz po wyprodukowaniu trafić na półki sklepowe.

Jak powstają beczki, w których starzeje się wino?

Pierwsze drewniane beki, stworzone przez Celtów, pojawiły się trochę przekornie, bo w epoce żelaza. Oczywiście, dopiero po latach stwierdzono, że będą idealne do wina. Na początku, służyły do przechowywania i transportowania innych towarów.

Jaki wpływ na jakość wina ma nachylenie terenu?

Kiedy myślimy o winnicach, przed oczami mamy słoneczne zbocza gęsto obsadzone pięknymi winoroślami. Jaki klimat jest najodpowiedniejszy dla uprawy winorośli?

Strony