Inne alkohole

Czym jest szprycer? Prosty przepis

Szprycer, Spritzer, schorle, gespritzter, fröccs – ten orzeźwiający napój ma wiele nazw i jest popularny w kilkunastu krajach. Pragnienie gasili nim już starożytni Grecy, którzy uważają się za prekursorów tego lekkiego trunku. Inny wariant powstania szprycera zakłada, że wymyślił go Węgier – wielki miłośnik wina, który cierpiąc na dolegliwości żołądkowe, na jednej z biesiad dolał do swojego kieliszka wodę sodową.

Cydr - co to takiego?

Cydr, zwany także jabłecznikiem, jest smacznym i lekkim napojem alkoholowym, produkowanym z bardzo dojrzałych owoców jabłoni bez użycia cukru. Najczęściej zawiera 2 – 7% alko­holu, a jego orzeźwiające właściwości sprawiają, że jest niezwykle popularny latem.

Skąd pochodzi Whisky?

Whisky znana na świecie także jako woda życia (aqua vitae) pochodzi najprawdopodobniej z Irlandii. Jest trunkiem, który powstaje w wyniku destylacji zacieru zbożowego (jęczmienia lub kukurydzy), który w dalszej kolejności poddawany jest dojrzewaniu w drewnianych beczkach. Najczęściej stosowane w tym celu są beczki dębowe, gdyż ten rodzaj drewna pozwala "oddychać" zawartości, jednocześnie nie pozwalając na jakikolwiek wyciek

Czym jest kir?

Kir to znakomity aperitif. Przygotowanie tego koktajlu na bazie wina jest bardzo proste. Przed spróbowaniem go, warto jednak poznać historię powstania tego doskonałego napoju. Felix Kir, od którego napój zyskał swoją nazwę, był bardzo nietuzinkowym katolickim księdzem.

Historia sangrii

Wiadomo, że nazwa koktajlu pochodzi od hiszpańskiego sangrie, co oznacza krew. Jednak historia sangrii nie jest do końca znana. W literaturze można spotkać dwie teorie dotyczące jej powstania. Pierwsza sięga II w.p.n.e. i czasów podboju Półwyspu Iberyjskiego przez Rzymian. Tradycyjnym napojem było wówczas wino zmieszane z wodą – w ten sposób zabijano znajdujące się w wodzie bakterie.

Bellini – przepis na koktajl z winem

Jego nazwa pochodzi od nazwiska Giovanniego Belliniego, renesansowego, weneckiego malarza. W latach 30. wystawa jego prac zainspirowała kreatywnego barmana, Giuseppe Cipriani, do stworzenia tego winnego koktajlu. Inspirował się pastelowym światłem na obrazach, którego kolor można porównać do barwy białych brzoskwiń.