Szczepy winne

Szczepy, które trzeba znać - Aligote

Jest trzecim, najczęściej hodowanym na tym terenie szczepem (tuż za chardonnay oraz pinot noir). Produkowane są z niego wina mniej szlachetne. Przyczyną takiej popularności aligoté w Burgundii jest fakt, że odmiana ta dojrzewa zdecydowanie wcześniej niż chardonnay, i co równie ważne jest bardzo odporna na zmiany klimatyczne i choroby.

Szczepy, które trzeba znać. Cabernet Sauvignon

To jeden z najbardziej znanych szczepów, z których powstaje wino na całym świecie. Chociaż wcale nie jest on tak stary, jak inne wina, cieszy się ogromną popularnością, ponieważ wina Cabernet Sauvignon odznaczają się wyjątkowym, wręcz legendarnym smakiem.

Szczepy, które trzeba znać - Sangiovese

Szczep Sangiovese jest popularną we Włoszech, a szczególności w Toskanii, odmianą winogron będących bazą do czerwonego wina. Pełni on główną rolę w procesie tworzenia Chainti - intensywnego w smaku, czerwonego włoskiego trunku.

Szczepy, które trzeba znać: Pinotage

Pewien hinduski jezuita, Anthony de Mello, stwierdził, że życie jest jak butelka dobrego wina. Niektórzy zadowalają się czytaniem etykiety na opakowaniu, inni wolą spróbować jego zawartość.

Szczepy, które trzeba znać - Grenache

Grenache to odmiana winorośli o charakterystycznej, bardzo ciemnej, prawie czarnej, barwie owoców, które wymagają długiego okresu dojrzewania w pełnym słońcu. Jest również jednym z najbardziej znanych i popularnych szczepów, szczególnie w winiarskich regionach francuskich, hiszpańskich, a także włoskich. Te pierwsze stanowią blisko połowę światowej produkcji, oscylując wokół liczby 250 tysięcy akrów powierzchni uprawnej, z czego większość znajduje się na kamienistych, suchych glebach Chateauneuf du Pape, które pozwalają na solidne zakorzenienie zdrewniałych i twardych łodyg winorośli.

Szczepy, które trzeba znać – Carignan

Carignan to klasyczny, czerwony szczep winnny uprawiany tradycyjnie we Francji, Hiszpanii, Algierii i Kalifornii. Carignan wypuszcza pąki oraz dojrzewa dość późno, dlatego też nie jest podatny na wiosenne przymrozki, lecz wymaga długiego okresu pielęgnowania.

Szczepy, które trzeba znać. Zinfandel

Choć szczep wywodzi się z Chorwacji i ma włoskiego brata bliźniaka, Zinfandel to sztandarowe amerykańskie wino – lekkie, orzeźwiające, piknikowe, ale potrafi także pięknie się starzeć. Najlepiej czuje się w ciepłej Kalifornii, gdzie produkuje się najlepsze Ziny.

Szczepy, które trzeba znać. Sauvignon blanc

Sauvignon Blanc to drugi co do wielkości upraw na świecie szczep białych winogron. Najprawdopodobniej pochodzi z regionu Bordeaux we Francji. Skąd nazwa? Sauvage znaczy po francusku dziki, a blanc – biały, nazwa odnosi się więc do dziko rosnących krzewów białych winogron, które można znaleźć w południowej Francji.

Szczepy, które trzeba znać. Riesling

Szczep uniwersalny - nie dość, że nie ma dużych wymagań co do warunków pogodowych, to jeszcze można z niego wytwarzać wino i słodkie, i wytrawne. Pasuje do ryb, mięs, deserów, a nawet do ostrych potraw. Wspaniały Riesling walczy o powrót na szczyt i prawdopodobnie nic mu w tym nie przeszkodzi.

Szczepy, które trzeba znać. Rara Negra

To rdzennie mołdawska odmiana, używana do produkcji czerwonego wina, późno dojrzewająca. Winogrona luźno zwisają z kiści, są duże i ciemne. Dają aromatyczne, pełne koloru i owocu wina z umiarkowaną kwasowością i wyrazistymi taninami. Gromadzi zazwyczaj 220-240 gramów cukru na litr. Najczęściej używana jest jednak z innymi odmianami.

Strony