Szczepy winne

Szczepy, które trzeba znać. Cabernet Sauvignon

To jeden z najbardziej znanych szczepów, z których powstaje wino na całym świecie. Chociaż wcale nie jest on tak stary, jak inne wina, cieszy się ogromną popularnością, ponieważ wina Cabernet Sauvignon odznaczają się wyjątkowym, wręcz legendarnym smakiem.

Szczepy, które trzeba znać - Sangiovese

Szczep Sangiovese jest popularną we Włoszech, a szczególności w Toskanii, odmianą winogron będących bazą do czerwonego wina. Pełni on główną rolę w procesie tworzenia Chainti - intensywnego w smaku, czerwonego włoskiego trunku.

Szczepy, które trzeba znać: Pinotage

Pewien hinduski jezuita, Anthony de Mello, stwierdził, że życie jest jak butelka dobrego wina. Niektórzy zadowalają się czytaniem etykiety na opakowaniu, inni wolą spróbować jego zawartość.

Szczepy, które trzeba znać - Grenache

Grenache to odmiana winorośli o charakterystycznej, bardzo ciemnej, prawie czarnej, barwie owoców, które wymagają długiego okresu dojrzewania w pełnym słońcu. Jest również jednym z najbardziej znanych i popularnych szczepów, szczególnie w winiarskich regionach francuskich, hiszpańskich, a także włoskich. Te pierwsze stanowią blisko połowę światowej produkcji, oscylując wokół liczby 250 tysięcy akrów powierzchni uprawnej, z czego większość znajduje się na kamienistych, suchych glebach Chateauneuf du Pape, które pozwalają na solidne zakorzenienie zdrewniałych i twardych łodyg winorośli.

Szczepy, które trzeba znać – Carignan

Carignan to klasyczny, czerwony szczep winnny uprawiany tradycyjnie we Francji, Hiszpanii, Algierii i Kalifornii. Carignan wypuszcza pąki oraz dojrzewa dość późno, dlatego też nie jest podatny na wiosenne przymrozki, lecz wymaga długiego okresu pielęgnowania.

Szczepy, które trzeba znać - Aligote

Jest trzecim, najczęściej hodowanym na tym terenie szczepem (tuż za chardonnay oraz pinot noir). Produkowane są z niego wina mniej szlachetne. Przyczyną takiej popularności aligoté w Burgundii jest fakt, że odmiana ta dojrzewa zdecydowanie wcześniej niż chardonnay, i co równie ważne jest bardzo odporna na zmiany klimatyczne i choroby.

Nero d'Avola - szczep ze słonecznej Sycylii

Nazywany księciem Sycylii - Principe Siciliano. Owoce, pieprz, miękkie taniny i mocne garbniki to cechy charakterystyczne wina, które powstaje ze szczepu, który jeszcze niedawno wykorzystywany był gównie do kupaży. Daje wina potężne i mocno skoncentrowane o prawie czarnej barwie. Typowy smak Sycylii.

Szczepy, które trzeba znać. Gamay

Któż z nas nie zna smaku świeżego i młodego Beaujolais? To właśnie w tym regionie rośnie najwięcej winorośli Gamay, szczepu, który w niektórych winach nie zachwyca, a w innych stawia je na najwyższych półkach. I pomyśleć, że pod koniec XIV wieku Gamay miał niepowrotnie zniknąć.

Szczepy, które trzeba znać - Barbera

Pisząc o winach, warto wymienić wspomniany w temacie szczep włoskiej Barbery. Gatunek ten uprawiany jest między innymi w Kalifornii oraz Argentynie, jednak te najlepsze, o niepowtarzalnym bukiecie smakowym wino pochodzi z rejonów północnych Włoszech, gdzie ponad połowa produkowanych tam win, to właśnie Barbera.

Szczepy, które trzeba znać. Corvina

Występujący pod kilkoma nazwami, ten włoski szczep był znany już w czasach starożytnego Rzymu. Często występuje w kupażach, ale można spotkać także stuprocentową Corvinę, czerwone wino o bardzo wysokiej jakości.

Strony