Szczepy winne

Szczepy, które trzeba znać. Syrah

O pochodzenie tego szczepu, znanego także jako Shiraz, spierają się ze sobą trzy teorie. Jedna mówi o tym, że jego ojczyzną jest Persja, a do Europy trafiło w XIV wieku z powracającymi z wypraw krzyżowych rycerzami. Kolejna twierdzi, że szczep jest francuski i powstał w Dolinie Rodanu. Włosi natomiast są przekonani, że Syrah wywodzi się z miejscowości Syrakuzy na Sycylii. Do dziś nie ustalono, która z tych wersji jest prawdziwa. Jedno jest pewne, szczep, o który walczy tyle państw, musi być wyjątkowy.

Szczepy, które trzeba znać. Rara Negra

To rdzennie mołdawska odmiana, używana do produkcji czerwonego wina, późno dojrzewająca. Winogrona luźno zwisają z kiści, są duże i ciemne. Dają aromatyczne, pełne koloru i owocu wina z umiarkowaną kwasowością i wyrazistymi taninami. Gromadzi zazwyczaj 220-240 gramów cukru na litr. Najczęściej używana jest jednak z innymi odmianami.

Szczepy, które trzeba znać - Grenache

Grenache to odmiana winorośli o charakterystycznej, bardzo ciemnej, prawie czarnej, barwie owoców, które wymagają długiego okresu dojrzewania w pełnym słońcu. Jest również jednym z najbardziej znanych i popularnych szczepów, szczególnie w winiarskich regionach francuskich, hiszpańskich, a także włoskich. Te pierwsze stanowią blisko połowę światowej produkcji, oscylując wokół liczby 250 tysięcy akrów powierzchni uprawnej, z czego większość znajduje się na kamienistych, suchych glebach Chateauneuf du Pape, które pozwalają na solidne zakorzenienie zdrewniałych i twardych łodyg winorośli.

Szczepy, które trzeba znać - Sangiovese

Szczep Sangiovese jest popularną we Włoszech, a szczególności w Toskanii, odmianą winogron będących bazą do czerwonego wina. Pełni on główną rolę w procesie tworzenia Chainti - intensywnego w smaku, czerwonego włoskiego trunku.

Szczepy, które trzeba znać. Cabernet Sauvignon

To jeden z najbardziej znanych szczepów, z których powstaje wino na całym świecie. Chociaż wcale nie jest on tak stary, jak inne wina, cieszy się ogromną popularnością, ponieważ wina Cabernet Sauvignon odznaczają się wyjątkowym, wręcz legendarnym smakiem.

Szczepy, które trzeba znać - Barbera

Pisząc o winach, warto wymienić wspomniany w temacie szczep włoskiej Barbery. Gatunek ten uprawiany jest między innymi w Kalifornii oraz Argentynie, jednak te najlepsze, o niepowtarzalnym bukiecie smakowym wino pochodzi z rejonów północnych Włoszech, gdzie ponad połowa produkowanych tam win, to właśnie Barbera.

Szczepy, które trzeba znać. Furmint

Najlepiej czuje się na Węgrzech, skąd pochodzi. Tokaj i Somlo to dwa najważniejsze regiony uprawy szczepu, z którego można otrzymać zarówno wina słodkie , jak i wytrawne. W smaku są świeże i treściwe.

Szczepy, które trzeba znać. Tempranillo

Ciemne grona o cienkiej skórce dają wina pełne i o dość niskiej zawartości alkoholu. Znawcy mówią, że Tempranillo, które ma niezwykle dużo innych nazw, to hiszpańska odpowiedz na Cabernet Sauvignon.

Nazwa a szczep wina

Jakie szczepy winorośli kryją się w winie Bordeaux, a jakie w Bordeaux Sec? Czy w winie Chardonnay Pouilly-Fume uświadczymy winogrona Chardonnay? Poniżej mała ściąga!

Szczepy, które trzeba znać. Mavrud

Ten bułgarski szczep dający pyszne, czerwone wino, znany jest już od starożytności. Prawdopodobnie spokrewniony jest z greckim szczepem Mavrodaphne. Uznaje się go za najlepszą lokalną odmianę winorośli.

Strony