Regiony

Region Calvet

Najstarszy, największy i najsłynniejszy winny region w Bordeaux – Calvet. Jest drugi pod względem produkcji wina na tym terenie. Rocznie sprzedaje około 10 milionów butelek, które trafiają do ponad 100 krajów na całym świecie. Winnica nie słynie jednak tylko z rewelacyjnego trunku. Cechuje ją także otwartość na zmiany, które dokonuje wraz ze zmieniającym się światem.

Regiony najlepszych win - Morawy

Morawy są historyczną krainą leżącą we wschodniej części Republiki Czeskiej, są jednym z najpopularniejszych regionów do uprawiania turystyki rowerowej. Morawy to także największy region winiarski w Czechach. Pierwsze wzmianki o winnicach na Morawach pochodzą z czasów Imperium Rzymskiego. Obecnie morawski rejon winiarski składa się z czterech regionów: Wielkopawłowickiego, Mikulowskiego, Znojemskiego oraz Słowackiego i obejmuje 312 miejscowości.

Regiony najlepszych win – Niemcy

Niemcy mają bogatą tradycję wytwarzania win, różne rodzaje win wytwarza się tutaj aż w 13 regionach, podzielonych na 34 okręgi winiarskie. Winną latorośl sprowadzili na obszary dzisiejszych Niemiec Rzymianie, którzy podbili te tereny w I w. p.n.e. Rozkwit winiarstwa na tych terenach przypada na czasy panowania cesarza Konstantyna Wielkiego (ok. 282–337).

Regiony najlepszych win - Saksonia

Saksonia jest najbardziej wysuniętym na północny-wschód i zarazem jednym z najmniejszych regionów winiarskich Niemiec. Powierzchnia upraw winorośli wynosi ok. 490 ha, na których znjaduje się 21 winnic, podzielonych na 4 rejony. Kolebką saksońskiej tradycji winiarskiej jest Miśnia (miasto znane również z produkcji porcelany). Do dnia dzisiejszego organizowany jest tam największy festyn winny w regionie.

Regiony najlepszych win. Urugwaj

Mieszkańcy kraju, o powierzchni dwukrotnie mniejszej od Polski mówią, że ich ojczyzna, to „mały kraj wielkich win”. Produkcja jest mniejsza niż w Chile lub Argentynie, a większość win zostaje na rynku lokalnym. Według statystyk przeciętny Urugwajczyk wypija rocznie 32 litry wina (w Ameryce Południowej przebijają ich tylko mieszkańcy Argentyny).

Regiony najlepszych win. Mołdawia

Mołdawia – najmniejsza z byłych republik Związku Radzieckiego – jest krajem, który słynie z produkcji wina. Lekko faliste ukształtowanie terenu wraz z licznymi dolinami rzek, ciepłe i krótkie zimy stanowią idealne miejsce do produkowania wina, czym lokalna społeczna się zajmuje. Wino stanowi dla Mołdawii 1/3 przychodu z eksportu. Państwo nieprzekraczające 5 milionów mieszkańców jest dziewiątym krajem w światowym rankingu produkcji wina. Importuje swoje wina do Rosji, Stanów Zjednoczonych, Chin, jak i również do Polski.

Regiony najlepszych win – Gruzja

Gruzja to niewielki kraj położony okoła półtora tysiąca kilometrów w linii prostej na wschód od Polski. Chociaż formalnie należy do Azji, to jego mieszkańcy, w głębi duszy, czują się Europejczykami. Ze Starym Kontynentem łączy ich tradycja zakorzeniona we wspólnej wierze chrześcijańskiej. Przez lata to właśnie to malutkie, otoczone górami Kaukazu, państewko było bastionem, który powstrzymywał ekspansję religii muzułmańskiej. Co ciekawe, sami Gruzini określają się jako Kartwelebi, a używana w wielu krajach nazwa ich państwa, ma swoją genezę właśnie w walce z Islamem

Najważniejsze informacje o Porto

Porto jest słodkim lub półsłodkim winem, wytwarzanym w najprawdopodobniej najstarszym regionie winiarskim na świecie, leżącym nad rzeką Douro w północnej Portugalii. Oryginalne porto oznaczane jest specjalnymi banderolami, z informacją o pochodzeniu wina.

Regiony najlepszych win. Ameryka Południowa

Podobno pierwszym krajem Ameryki Południowej, w którym zaczęto produkować wino, było Peru. Było to przedsięwzięcie nieudane, więc produkcje przeniesiono do Argentyny i Chile. Te państwa okazały się strzałem w dziesiątkę i do dziś są najpopularniejszymi i największymi producentami wina w regionie.

Regiony najlepszych win - Austria

Regularna uprawa winogron na terenie dzisiejszej Austrii związana jest z przybyciem legionów Rzymskich, a pierwsze ślady jego uprawy pochodzą z około 700 r. p.n.e. Największy rozwój winiarskiej kultury nastąpił po przeniesieniu stolicy do Wiednia.

Strony