Rodzaje wina

Wina koszerne. Co to znaczy?

Wino koszerne jest produkowane zgodnie z przepisami danymi przez gminę żydowską. Interesującym faktem jest to, że tylko członkowie tej gminy mogą uczestniczyć w procesie produkcyjnym, który rozpoczyna się już od dbania o winne krzewy, aż po butelkowanie. Ponadto obecność kobiet przy jakiejkolwiek z czynności jest całkowicie zabroniona. Wyjaśniamy jak działa sposób tworzenia wina koszernego.

Wszystko o Porto

Porto to słodkie wino, które jest wytwarzane w portugalskich winnicach. Z jego powstaniem wiąże się ciekawa historia. W XVII wieku angielscy kupcy, którzy zamierzali przewozić wino na duże odległości, w obawie przed jego powtórną fermentacją postanowili zakonserwować je odrobiną brandy. I tak odkryli niesamowity smak Porto, który zachwyca i dziś.

Wino perliste

Bogate w aromaty wino perliste wytwarzane jest według trzech różnych metod. Te świeże i młode wina już nadające się do konsumpcji, mają znikome ilości dwutlenku węgla. Mogą też być nasycone powietrzem.

Wino biodynamiczne

Podobnie jak organiczne, wino biodynamiczne cieszy się uznaniem wśród osób, które na sklepowych półkach szukają ekoproduktów. Nie tylko produkcja wina jest nastawiona na tradycyjne i przyjazne metody, również uprawa winorośli, z których powstaje eko wino jest przyjazna dla środowiska naturalnego.

Kilka rzeczy o Mezzek

Mezzek jest winem bułgarskim, produkowanym przez winiarnię Katarzyna Estate. Katarzyna Estate należy do grupy Belvedere, powstała w 2007 roku, lezy podnóży Rodopów, w Dolinie Trackiej, zajmuje obszar 350 ha.

Wino szare - Vin gris

Maroko to jeden z uwielbianych i często wybieranych przez Polaków krajów na wakacje. Północno-zachodni brzeg afrykańskiego kontynentu to nie tylko doskonałe kąpieliska i miejsca nurkowe w basenie Morza Śródziemnego, ale także tradycyjne muzułmańskie budowle, które znajdują się na listach UNESCO, czy wreszcie kuchnia, z której pochodzi coraz bardziej popularny w naszym kraju kuskus.

Wino białe

Technologia w produkcji wina białego, jest znacznie uproszczona, niż ma to miejsce w przypadku czerwonego wina. Jednak uzyskanie smacznego wina o jasnym kolorze, jest zdecydowanie trudniejsze. Wpływ na to, czy trunek będzie dobry, mają już warunki, w jakich winogrona dojrzewają.

Kilka słów o winie półsłodkim

Zwyczajowy podział win określa trunki jako wytrawne, półwytrawne, słodkie i półsłodkie. Dziś kilka informacji na temat tego ostatniego – wina półsłodkiego.

Wina amerykańskie

Stany Zjednoczone są jednym z największych producentów wina na świecie. Historia amerykańskiego winiarstwa związana jest z pierwszymi osadnikami, którzy przybyli na ten kontynent. Rejon w jaki dotarli przybysze nazwano Vinland, by podkreślić mnogość występujących na nim winorośli. Jak się okazało wino wyprodukowane z lokalnych winogron nie sprostało oczekiwaniom pierwszych osadników, którzy zaczęli importować sadzonki winorośli z Europy.

Wino lodowe

Wino lodowe to prawdziwy brylant wśród win. Z uwagi na porę zbierania owoców nazywane jest winem zimowym. Słodkie, lekkie, o wyrazistym smaku, budzi zachwyt wśród kolekcjonerów i miłośników dobrych trunków. Swój niepowtarzalny charakter zawdzięcza zamarzniętym owocom, z których powstaje.

Strony