Rodzaje wina

Wino różowe

Na temat win istnieje wiele mitów, z którymi warto walczyć, aby nabierać większej świadomości i wybierać tylko takie, które w najbliższym stopniu odpowiedzą naszym gustom. Wino różowe przez długi czas dzieliło smakoszy. Było postrzegane, jako coś „pomiędzy”, nie w pełni wartościowe i nie zasługujące na miano pełnoprawnego wina.

Kilka słów o winie półsłodkim

Zwyczajowy podział win określa trunki jako wytrawne, półwytrawne, słodkie i półsłodkie. Dziś kilka informacji na temat tego ostatniego – wina półsłodkiego.

Wszystko o Porto

Porto to słodkie wino, które jest wytwarzane w portugalskich winnicach. Z jego powstaniem wiąże się ciekawa historia. W XVII wieku angielscy kupcy, którzy zamierzali przewozić wino na duże odległości, w obawie przed jego powtórną fermentacją postanowili zakonserwować je odrobiną brandy. I tak odkryli niesamowity smak Porto, który zachwyca i dziś.

Białe wino tylko dla kobiet?

No właśnie, zastanawialiście się dlaczego tak trudno spotkać mężczyznę z kieliszkiem białego wina w dłoni? Ja tak, dlatego zaczęłam rozmawiać z niektórymi panami na ten temat. Wnioski? Oni naprawdę się tego wstydzą. Uważają, że to typowo kobiecy trunek i facetowi nie przystoi. Czy tak jest naprawdę?

Ciekawostki o różowym winie

Wino różowe stanowi nie lada problem dla wielbicieli gronowych napojów. Wielu uważa je za mało wytworne i szlachetne, przez co często jest niesłusznie marginalizowane. Czasami przydaje mu się niezbyt pochlebne przydomki, które wyrażają pogardę enologów do tego gatunku. Bywa nazywane „winem dla kobiet”, a nawet „oranżadą”.

Najlepsze wina - Tokaj

Tokaj - białe wino deserowe produkowane wyłącznie w tokajskim regionie winiarskim, który został wpisany na listę dziedzictwa światowego UNESCO ze względu na długą tradycję uprawy winorośli a także doskonałą jakość wyrobów.

Wina bursztynowe

Plutarch, grecki pisarz i historyk, stwierdził, iż wino jest najpotężniejsze spośród napojów, najsmaczniejsze spośród lekarstw i najprzyjemniejsze spośród potraw. Kolor jest pierwszą, najłatwiejszą do zauważenia cechą wina. Dla ludzi mniej zorientowanych w winiarstwie, istnieją przede wszystkim wina czerwone i białe.

Vinho verde - zielone wino z Portugalii

Vinho verde dosłownie oznacza zielone wino. Jest to nazwa regionu winiarskiego na północy Portugalii oraz wytwarzanego w nim winogronowego trunku. Określenie vinho verde nie ma oczywiście związku z kolorem alkoholu, ale z jego świeżością i młodością. To portugalskie wino butelkuje się bowiem wkrótce po zbiorach i pije jako bardzo młode (9-18 miesięcy). W celu zachowania świeżości i kwasowości stosuje się nawet zabiegi zatrzymujące proces fermentacji

Czerwone wino dla zdrowia

Jak wykazują badania, po czerwone wino sięgamy nie tylko dla przyjemności naszych kubków smakowych, ale coraz częściej także dla zdrowia. Już w starożytności rozcieńczone wino pito, by zwalczyć gorączkę, wzmocnić organizm lub zapobiec wielu chorobom, jak choćby cholerze i czerwonce

Wino owocowe

Wina owocowe są trunkiem bardzo dobrze znanym. Nawet ci, którzy nie kosztowali nigdy wysokogatunkowego wina owocowego z dobrej winiarni, zapewne próbowali takiego trunku domowej roboty. Wina owocowe są bowiem - obok wszelkiego rodzaju likierów - najczęściej produkowanym w domu alkoholem .

Strony