Rodzaje wina

Wina koszerne. Co to znaczy?

Wino koszerne jest produkowane zgodnie z przepisami danymi przez gminę żydowską. Interesującym faktem jest to, że tylko członkowie tej gminy mogą uczestniczyć w procesie produkcyjnym, który rozpoczyna się już od dbania o winne krzewy, aż po butelkowanie. Ponadto obecność kobiet przy jakiejkolwiek z czynności jest całkowicie zabroniona. Wyjaśniamy jak działa sposób tworzenia wina koszernego.

Wszystko o Porto

Porto to słodkie wino, które jest wytwarzane w portugalskich winnicach. Z jego powstaniem wiąże się ciekawa historia. W XVII wieku angielscy kupcy, którzy zamierzali przewozić wino na duże odległości, w obawie przed jego powtórną fermentacją postanowili zakonserwować je odrobiną brandy. I tak odkryli niesamowity smak Porto, który zachwyca i dziś.

Wino perliste

Bogate w aromaty wino perliste wytwarzane jest według trzech różnych metod. Te świeże i młode wina już nadające się do konsumpcji, mają znikome ilości dwutlenku węgla. Mogą też być nasycone powietrzem.

Wino biodynamiczne

Podobnie jak organiczne, wino biodynamiczne cieszy się uznaniem wśród osób, które na sklepowych półkach szukają ekoproduktów. Nie tylko produkcja wina jest nastawiona na tradycyjne i przyjazne metody, również uprawa winorośli, z których powstaje eko wino jest przyjazna dla środowiska naturalnego.

Kilka rzeczy o Mezzek

Mezzek jest winem bułgarskim, produkowanym przez winiarnię Katarzyna Estate. Katarzyna Estate należy do grupy Belvedere, powstała w 2007 roku, lezy podnóży Rodopów, w Dolinie Trackiej, zajmuje obszar 350 ha.

Wino szare - Vin gris

Maroko to jeden z uwielbianych i często wybieranych przez Polaków krajów na wakacje. Północno-zachodni brzeg afrykańskiego kontynentu to nie tylko doskonałe kąpieliska i miejsca nurkowe w basenie Morza Śródziemnego, ale także tradycyjne muzułmańskie budowle, które znajdują się na listach UNESCO, czy wreszcie kuchnia, z której pochodzi coraz bardziej popularny w naszym kraju kuskus.

Kilka słów o winie półsłodkim

Zwyczajowy podział win określa trunki jako wytrawne, półwytrawne, słodkie i półsłodkie. Dziś kilka informacji na temat tego ostatniego – wina półsłodkiego.

Krótko o winach wzmacnianych

Mówi się, że potrzeba jest matką wynalazków i ta sama zasada przyczyniła się do powstania wina wzmacnianego, choć dokładnie nie wiadomo, kto jako pierwszy wpadł na pomysł stworzenia wina wzmacnianego. Najsłynniejszym jest chyba porto, ale znane są także sherry, madera czy marsala.

Wino białe

Technologia w produkcji wina białego, jest znacznie uproszczona, niż ma to miejsce w przypadku czerwonego wina. Jednak uzyskanie smacznego wina o jasnym kolorze, jest zdecydowanie trudniejsze. Wpływ na to, czy trunek będzie dobry, mają już warunki, w jakich winogrona dojrzewają.

Wino czerwone

Badania nad czerwonym winem potwierdzają, że czerwone wino nie tylko zapobiega chorobom serca, układu krążenia, miażdżycy, otyłości, cukrzycy, ale także pozytywnie wpływa na inteligencję, a resweratrol, który zawiera wino nie tylko odmładza i pomaga schudnąć, ale nawet pomaga w utrzymywaniu równowagi.

Strony