Rodzaje wina

Wino białe

Technologia w produkcji wina białego, jest znacznie uproszczona, niż ma to miejsce w przypadku czerwonego wina. Jednak uzyskanie smacznego wina o jasnym kolorze, jest zdecydowanie trudniejsze. Wpływ na to, czy trunek będzie dobry, mają już warunki, w jakich winogrona dojrzewają.

Wino biodynamiczne

Podobnie jak organiczne, wino biodynamiczne cieszy się uznaniem wśród osób, które na sklepowych półkach szukają ekoproduktów. Nie tylko produkcja wina jest nastawiona na tradycyjne i przyjazne metody, również uprawa winorośli, z których powstaje eko wino jest przyjazna dla środowiska naturalnego.

Wino czerwone

Badania nad czerwonym winem potwierdzają, że czerwone wino nie tylko zapobiega chorobom serca, układu krążenia, miażdżycy, otyłości, cukrzycy, ale także pozytywnie wpływa na inteligencję, a resweratrol, który zawiera wino nie tylko odmładza i pomaga schudnąć, ale nawet pomaga w utrzymywaniu równowagi.

Wino perliste

Bogate w aromaty wino perliste wytwarzane jest według trzech różnych metod. Te świeże i młode wina już nadające się do konsumpcji, mają znikome ilości dwutlenku węgla. Mogą też być nasycone powietrzem.

Kilka słów o winie półsłodkim

Zwyczajowy podział win określa trunki jako wytrawne, półwytrawne, słodkie i półsłodkie. Dziś kilka informacji na temat tego ostatniego – wina półsłodkiego.

Krótko o winach wzmacnianych

Mówi się, że potrzeba jest matką wynalazków i ta sama zasada przyczyniła się do powstania wina wzmacnianego, choć dokładnie nie wiadomo, kto jako pierwszy wpadł na pomysł stworzenia wina wzmacnianego. Najsłynniejszym jest chyba porto, ale znane są także sherry, madera czy marsala.

Wino szare - Vin gris

Maroko to jeden z uwielbianych i często wybieranych przez Polaków krajów na wakacje. Północno-zachodni brzeg afrykańskiego kontynentu to nie tylko doskonałe kąpieliska i miejsca nurkowe w basenie Morza Śródziemnego, ale także tradycyjne muzułmańskie budowle, które znajdują się na listach UNESCO, czy wreszcie kuchnia, z której pochodzi coraz bardziej popularny w naszym kraju kuskus.

Wino różowe

Na temat win istnieje wiele mitów, z którymi warto walczyć, aby nabierać większej świadomości i wybierać tylko takie, które w najbliższym stopniu odpowiedzą naszym gustom. Wino różowe przez długi czas dzieliło smakoszy. Było postrzegane, jako coś „pomiędzy”, nie w pełni wartościowe i nie zasługujące na miano pełnoprawnego wina.

Wino owocowe

Wina owocowe są trunkiem bardzo dobrze znanym. Nawet ci, którzy nie kosztowali nigdy wysokogatunkowego wina owocowego z dobrej winiarni, zapewne próbowali takiego trunku domowej roboty. Wina owocowe są bowiem - obok wszelkiego rodzaju likierów - najczęściej produkowanym w domu alkoholem .

Wino lodowe

Wino lodowe to prawdziwy brylant wśród win. Z uwagi na porę zbierania owoców nazywane jest winem zimowym. Słodkie, lekkie, o wyrazistym smaku, budzi zachwyt wśród kolekcjonerów i miłośników dobrych trunków. Swój niepowtarzalny charakter zawdzięcza zamarzniętym owocom, z których powstaje.

Strony