Magiczne lodowe wino

Magiczne lodowe wino


Wino samo w sobie jest trunkiem niezwykłym, posiadającym fascynującą historię, kojarzącym się literaturą i sztuką. Jednym słowem, jest trochę magiczne. Najlepiej, niezwykły charakter wina oddaje jeden z jego najmniej znanych i najrzadszych gatunków – wino lodowe, po niemiecku zwane Eiswein.

Wyrabia je się ze starannie wyselekcjonowanych, dojrzałych winogron, najczęściej ze szczepów Rieslinga, Chardonnay i Gewürztraminera. Jednakże nazwa „lodowe” nie wzięła się znikąd – grona zbiera się podczas pierwszych mrozów, gdy temperatura spada do - 7 st. C. Dzięki temu, woda w owocach jest zamarznięta, ale płynny pozostaje gęsty, słodki sok. Wino robi się natychmiast po zbiorach, żeby grona nie uległy rozmrożeniu. Są one delikatnie miażdżone w specjalnych prasach, dzięki czemu sok oddziela się od wody i powstaje długowieczne (może stać nawet 40 lat i nie straci na jakości), bardzo słodkie wino o niezwykłym bukiecie. Podobno stworzono je w niemieckiej Frankonii w 1794 roku i do dziś to właśnie Niemcy przodują w produkcji.

Produkcja wina lodowego wiąże się z ogromnym ryzykiem i dlatego jest ono tak rzadkie. Wiele zależy tu od, kapryśnej przecież, pogody- ral kolory. Jeśli nadejdzie nagłe ocieplenie lub mrozy, grona przepadną. Jeśli winiarz nie zdąży przerobić owoców przed ich rozmrożeniem – również nie zrobi wina. Wpływa to na wysoka cenę lodowego trunku – za butelkę 0,375 (rzadko można trafić na większe) zapłacimy co najmniej 100 zł, a jeśli wybierzemy renomowanego producenta, nawet 200 euro.

Co zaś jest magicznego w Eiswein oprócz niezwykłego smaku, rzadkości i nazwy kojarzącej się z napitkiem Królowej Śniegu? To, że aby temperatura była odpowiednia, owoce zbiera się nocą albo tuż przed świtem. Idealne wino na długie, zimowe wieczory.