Cydr - co to takiego?

Cydr - co to takiego?
Cydr, zwany także jabłecznikiem, jest smacznym i lekkim napojem alkoholowym, produkowanym z bardzo dojrzałych owoców jabłoni bez użycia cukru. Najczęściej zawiera 2 – 7% alko­holu, a jego orzeźwiające właściwości sprawiają, że jest niezwykle popularny latem.

Jest lżejszy od wina oraz zdecydowanie delikatniejszy od piwa, przez co walory smakowe cydru doceniane są głównie przez kobiety.

Cydr możemy podzielić na:
cydr zwykły (niemusujący),
cydr musujący,
cydr gazowany.

Jabłecznik cieszy się dużym zainteresowaniem wśród mieszkańców Wyspa Brytyjskich, Francji, Belgii a nawet Irlandii. W Polsce, mimo tradycji jego produkcji sięgającej XIX wieku, jest trunkiem mało znanym, aczkolwiek, dzięki skutecznym reklamom jego sprzedaż wzrasta rok rocznie. Cydr odznacza się świeżym aromatem i delikatnie zarówno słodkawym jak i kwaskowo-orzeźwiającym smakiem jabłek, wspaniale gasi nawet największe pragnienie. Cydr wytwarzany jest poprzez fermentację moszczu jabłecznego, proces ten jest podobny do produkcji piwa techniką górnej fermentacji.