
- Kategoria:
Historia Whisk(e)y
Wg. legend whisky została wynaleziona przez św. Patryka. Iryjscy mnisi już w VIII w. przygotowywali trunek na bazie owoców, który poddawali fermentacji i następnie destylowali. W tamtych czasach wierzono w lecznicze właściwości wody życia, jej zażywanie było zalecane dla zachowania zdrowia, przedłużenia życia a także w celu zapobiegania m.in. takim chorobom jak:ospa, kolka, czy też paraliż.
W XVII wieku nazywana byłą uiskie, w 1715r. przyjęła nazwę whiskie, obecna nazwa (whisky) pojawiła się w 1736 roku. W XIX wieku iryjscy mnisi przywieźli trunek do Szkocji. W tym czasie lecznicze właściwości trunku zeszły na dalszy plan. Szkoci zmienili recepturę poprzez wprowadzenie do produkcji whisky jęczmienia. Mroźny klimat Szkocji, długie i śnieżne zimy przyczyniły się do tego, że Whisky stała się nieodłącznym elementem życia Szkotów.
Whisk(e)y dziś...
Obecnie słowo „whisky” dotyczy alkoholu wytwarzanego w Szkocji, Kanadzie i Japonii, trunek produkowany w innych rejonach świata określany jest wyrażeniem „whiskey”. Na dzień dzisiejszy whisky sprzedawana jest w ponad 190 krajach świata, ostatnie lata przyniosły ogromny wzrost popularności whisky szkockiej w... Chinach i Rosji.
W 2005 roku ukazała się pierwsza edycja szkockiej whisky słodowej butelkowanej dla polskiego dystrybutora. Była to Bowmore z rocznika 1995, a pojawiło się 118 butelek tego trunku.