- Kategoria:
Bazując na znanych już informacjach na temat win, możemy nauczyć się, jak korzystać ze zmysłów wzroku, ale przede wszystkim węchu i smaku tak, by móc samemu ocenić wino i znaleźć w nim bogactwo aromatów. Podobno nasz aparat węchowy jest w stanie rozpoznać prawie 400 tysięcy aromatów – każdy z nas ma więc równe szanse! W naszych ustach z kolei, jesteśmy w stanie rozpoznać jeszcze więcej aromatów wina – wszystko dlatego, że niektóre związki aromatyczne zawarte w trunku uwalniają się dopiero przy temperaturze 30 st. C.
Warto korzystać z dostępnej literatury na temat wina – tylko połączenie teorii i praktyki pozwoli nam osiągnąć mistrzostwo w temacie win. Ciekawym sposobem nauki są także różnego rodzaju ćwiczenia, np. degustowanie wina z różnych naczyń (np. w różnych kieliszkach i szklankach) – to samo wino inaczej będzie smakowało w każdym z nich!