- Kategoria:
Spełnianie norm apelacji winiarskich
„Wino spełnia reguły danej apelacji” – taki zwrot widniejący na wiele etykietach win oznacza, że dany trunek został wyprodukowany w specyficznym regionie, zgodnie z określonym rokiem i według precyzyjnie przestrzeganych zasad uprawy winorośli. Jest to nic innego jak taki atest dla wina.
Ocenianie bukietu wina
Bukiet wina – W przypadku wina nie mamy na myśli kwiatów, lecz jego aromat. Najczęściej termin ten używany jest przez sommelierów, którzy zachwalają walory zapachowe trunku. To właśnie bukiet stanowi często istotny element w ocenie jakości wina. Miłośnik wina inaczej zwany enofilem, z pewnością zwraca na to szczególną uwagę.
Dekantacja wina i zarządzanie osadem
Dekantacja – Proces ten przeprowadza prawie każda osoba pijąca wino. Polega na przelaniu wina do innego naczynia z pominięciem osadu, który osiadł na dnie butelki. Dotyczy to szczególnie starszych win, które długo leżakowały, ponieważ to w nich najwięcej osadu powstaje. Odpowiednie klarowanie wina może trwać różny okres w zależności od jego wieku i rodzaju.
Enologia i finisz wina
Enologia - jest to nauka o winie, która obejmuje wszystkie aspekty związane z uprawą winorośli, produkcją wina, degustacją oraz przechowywaniem trunku. Zrozumienie enologii jest kluczowe dla każdego, kto pragnie stać się prawdziwym smakoszem wina jak się nazywa sommelierem. Jednym z najczęściej używanych terminów przez ekspertów jest finisz: określa on wrażenia smakowe pozostające w ustach po przełknięciu wina. Dobre wina cechują się zazwyczaj długim finiszem.
Istota kupażu, leżakowania i sukni wina
Kupaż – to termin oznaczający połączenie różnych gatunków wina lub różnych roczników w celu stworzenia nowego trunku. Leżakowanie - proces dojrzewania wina, który odbywa się w beczkach lub innych naczyniach, mający na celu sklarowanie wina i przygotowanie trunku do konsumpcji. Suknia wina - zespół czynników wizualnych obejmujących kolor, przejrzystość, połyskliwość, gęstość, płynność i teksturę wina, które oceniamy wzrokowo.
Proces winifikacji
Winifikacja - to kluczowy proces w produkcji wina, czyli przemiana soku z winogron w wino. Fermentacja zachodzi w winnicy, w specjalnych kadziach i zazwyczaj trwa kilka tygodni. Jest to etap, w którym wino nabiera swoich unikalnych cech smakowych i aromatycznych.
- Atest dla wina - potwierdzenie spełnienia norm apelacji
- Bukiet wina - ocena aromatycznych walorów wina
- Dekantacja - przelanie wina bez osadu
- Enologia - nauka o winie
- Finisz - wrażenia smakowe po przełknięciu wina
- Kupaż - łączenie różnych gatunków wina
- Leżakowanie - dojrzewanie wina w beczkach
- Suknia wina - czynniki wizualne wina
- Winifikacja - proces przemiany soku z winogron w wino