Słownik miłośnika wina

Słownik miłośnika wina

W świecie wina występuje wiele dziwnych , zaskakujących i obco brzmiących słów. By lepiej zrozumieć wino, dokonywać słusznych wyborów, a także by umieć właściwie opisywać swoje doznania degustacyjne, warto znać choćby najważniejsze definicje tajemniczo brzmiących określeń. Zebrałam te najistotniejsze w jednym miejscu. Przeczytajcie i zapamiętajcie.

Spełnianie norm apelacji winiarskich

„Wino spełnia reguły danej apelacji” – taki zwrot widniejący na wiele etykietach win oznacza, że dany trunek został wyprodukowany w specyficznym regionie, zgodnie z określonym rokiem i według precyzyjnie przestrzeganych zasad uprawy winorośli. Jest to nic innego jak taki atest dla wina.

Ocenianie bukietu wina

Bukiet wina – W przypadku wina nie mamy na myśli kwiatów, lecz jego aromat. Najczęściej termin ten używany jest przez sommelierów, którzy zachwalają walory zapachowe trunku. To właśnie bukiet stanowi często istotny element w ocenie jakości wina. Miłośnik wina inaczej zwany enofilem, z pewnością zwraca na to szczególną uwagę.

Dekantacja wina i zarządzanie osadem

Dekantacja – Proces ten przeprowadza prawie każda osoba pijąca wino. Polega na przelaniu wina do innego naczynia z pominięciem osadu, który osiadł na dnie butelki. Dotyczy to szczególnie starszych win, które długo leżakowały, ponieważ to w nich najwięcej osadu powstaje. Odpowiednie klarowanie wina może trwać różny okres w zależności od jego wieku i rodzaju.

Enologia i finisz wina

Enologia - jest to nauka o winie, która obejmuje wszystkie aspekty związane z uprawą winorośli, produkcją wina, degustacją oraz przechowywaniem trunku. Zrozumienie enologii jest kluczowe dla każdego, kto pragnie stać się prawdziwym smakoszem wina jak się nazywa sommelierem. Jednym z najczęściej używanych terminów przez ekspertów jest finisz: określa on wrażenia smakowe pozostające w ustach po przełknięciu wina. Dobre wina cechują się zazwyczaj długim finiszem.

Istota kupażu, leżakowania i sukni wina

Kupaż – to termin oznaczający połączenie różnych gatunków wina lub różnych roczników w celu stworzenia nowego trunku. Leżakowanie - proces dojrzewania wina, który odbywa się w beczkach lub innych naczyniach, mający na celu sklarowanie wina i przygotowanie trunku do konsumpcji. Suknia wina - zespół czynników wizualnych obejmujących kolor, przejrzystość, połyskliwość, gęstość, płynność i teksturę wina, które oceniamy wzrokowo.

Proces winifikacji

Winifikacja - to kluczowy proces w produkcji wina, czyli przemiana soku z winogron w wino. Fermentacja zachodzi w winnicy, w specjalnych kadziach i zazwyczaj trwa kilka tygodni. Jest to etap, w którym wino nabiera swoich unikalnych cech smakowych i aromatycznych.

  • Atest dla wina - potwierdzenie spełnienia norm apelacji
  • Bukiet wina - ocena aromatycznych walorów wina
  • Dekantacja - przelanie wina bez osadu
  • Enologia - nauka o winie
  • Finisz - wrażenia smakowe po przełknięciu wina
  • Kupaż - łączenie różnych gatunków wina
  • Leżakowanie - dojrzewanie wina w beczkach
  • Suknia wina - czynniki wizualne wina
  • Winifikacja - proces przemiany soku z winogron w wino

Powiązane artykuły