Wino szare

Wino szare
Maroko to jeden z uwielbianych i często wybieranych przez Polaków krajów na wakacje. Północno-zachodni brzeg afrykańskiego kontynentu to nie tylko doskonałe kąpieliska i miejsca nurkowe w basenie Morza Śródziemnego, ale także tradycyjne muzułmańskie budowle, które znajdują się na listach UNESCO, czy wreszcie kuchnia, z której pochodzi coraz bardziej popularny w naszym kraju kuskus.

Właśnie do specyfiki kuchni tego regionu, jej wielowymiarowego smaku, pasuje nietypowe wino. Vin gris, bo to o nim będzie mowa, to prawdziwe marokańskie bogactwo, pełne aromatów.

Vin gris, czyli szare wino, to wino klasyfikowane przez znawców jako różowe, pomimo potwierdzonych przez nich wyraźnych cech wina białego. Przyczyną tej niespotykanej mieszanki jest proces powstawania trunku. Jego podstawą są ciemnoczerwone, prawie czarne, owoce odmiany pinot noir, chociaż produkuje się również wina z odmiany cinsault.

Sekretem jego nietypowej barwy jest, niemal natychmiastowe, oddzielenie soku od skórek owoców, co chroni sok przed nabraniem barwy i aromatów, które znajdują się właśnie w łupinie. Istotą tego wina są smaki zawarte we wnętrzu owoców.

Vin gris nie jest postarzane w beczkach, fermentacja następuje wyłącznie w specjalnych pojemnikach wykonanych ze stali. W ten sposób marokańscy producenci przełamują zasadę, że starsze wina są lepsze. Wino szare powinno pić się z jak najmłodszego rocznika. W ten sposób zapewniamy sobie świeże, owocowe aromaty, które nie zostały zakłócone ciężkim, kwasowym smakiem, który powstaje podczas dojrzewania trunku.
.
Największym atutem vin gris jest jego zdolność do zaskakiwania. Delikatna, lekko zaróżowiona barwa, sugeruje dopasowanie zarówno do potraw słodkich jak i wytrawnych. Owocowy smak to przede wszystkim truskawka, żurawina i arbuz. Nuty zapachowe oscylują dookoła ziołowych aromatów. Niektóre winnice specjalizują się w nadawaniu aromatu brzoskwini.

Wino szare często określa się jako wino, które dojrzewało w słońcu. W kompozycjach smakowych należy intuicyjnie kierować się w stronę mięs pasujących do win białych, bądź bazować na skarbach kuchni północno-afrykańskiej, ze szczególnym naciskiem na dania wegetariańskie ukoronowane kuskusem.