- Kategoria:
Porto zostało odkryte przez w XVII wieku przez angielskich kupców, którzy chcieli przewozić wino na duże odległości. W związku z tym, w obawie przed powtórną fermentacją wina postanowili zakonserwować je odrobiną brandy. W ten sposób odkryli niesamowity smak Porto, który zachwyca nas do dziś.
Porto można produkować z ok. 100 rodzajów winogron. Najważniejszymi szczepami, z których robi się Porto są:Tinta Barroca, Tinta Cão, Tinta Roriz Touriga Franca oraz Touriga Nacional.
W zależności do sposobu przechowywania, czerwone porto dzielimy na: tawny (wino starzone w beczkach) oraz ruby (wino starzone w butelkach)
Porto Ruby najlepiej serwować do deserów zawierających kawę, ciemne owoce, a nawet z czekoladą czy dojrzałymi serami.
Porto starzone w butelkach (tawny) jest typowym winem deserowym, idealnie pasującym do lodów waniliowych, deserów z dodatkiem bananów.