Najważniejsze informacje o Porto

Najważniejsze informacje o Porto
Porto jest słodkim lub półsłodkim winem, wytwarzanym w najprawdopodobniej najstarszym regionie winiarskim na świecie, leżącym nad rzeką Douro w północnej Portugalii. Oryginalne porto oznaczane jest specjalnymi banderolami, z informacją o pochodzeniu wina.

Porto zostało odkryte przez w XVII wieku przez angielskich kupców, którzy chcieli przewozić wino na duże odległości. W związku z tym, w obawie przed powtórną fermentacją wina postanowili zakonserwować je odrobiną brandy. W ten sposób odkryli niesamowity smak Porto, który zachwyca nas do dziś.

Porto można produkować z ok. 100 rodzajów winogron. Najważniejszymi szczepami, z których robi się Porto są:Tinta Barroca, Tinta Cão, Tinta Roriz Touriga Franca oraz Touriga Nacional.

W zależności do sposobu przechowywania, czerwone porto dzielimy na: tawny (wino starzone w beczkach) oraz ruby (wino starzone w butelkach)

Porto Ruby najlepiej serwować do deserów zawierających kawę, ciemne owoce, a nawet z czekoladą czy dojrzałymi serami.

Porto starzone w butelkach (tawny) jest typowym winem deserowym, idealnie pasującym do lodów waniliowych, deserów z dodatkiem bananów.