- Kategoria:
W 2007 roku niemieckie wina stanowiły 4% jego światowej produkcji, co stawia Niemcy na siódmym miejscu w klasyfikacji.
Dzięki szczególnemu podłożu i umiarkowanemu klimatowi niemieckie wina są lekkie, perliste i charakteryzują się owocowym bukietem. Najbardziej cenione spośród win niemieckich są wina białe, które charakteryzują się lekkością, świeżością, harmonią smakową, bogatym aromatem i stosunkowo niską zawartością alkoholu
Najważniejszymi odmianami winorośli są Riesling, Sylvaner i Rivaner jeśli chodzi o wina białe oraz w przypadku win czerwonych Burgund. Znaczącą część produkcji win niemieckich stanowią wina musujące, określane jako Sekt, których produkcja stanowi dwukrotność produkcji szampana.
Wina niemieckie klasyfikuje się na podstawie dojrzałości winogron podczas ich zbiorów, zgodnie z czym mamy:
wina jakościowe
QbA
QmP
wina stołowe
Wina stołowe – Tafelwein;
Wina regionalne – Landwein;
Wina jakościowe - muszą pochodzić z jednego z trzynastu wyznaczonych regionów upraw i być wytwarzane z określonych odmian winogron, posiadających ponadto odpowiednią wagę moszczu. Ponadto, każdorazowo wina te muszą uzyskać urzędowe świadectwo jakości.
Wina stołowe – wina do których dozwolone jest dodawanie cukru, maksymalna zawartość alkoholu 15%;