Wpływ pogody na smak wina

Wpływ pogody na smak wina

Smak wina zależy od wielu czynników. Istotne jest dbanie o winorośl w trakcie jej wzrostu, właściwy moment zbioru owoców, odpowiednia ich obróbka czy czas leżakowania. Największy wpływ ma jednak region, w którym znajduje się winnica, a dokładniej pogoda. Jakie warunki powinno się zapewnić winorośli i jaki wpływ mają one na smak wina?

Najlepszym klimatem jest ciepły łagodny, lecz niekoniecznie wilgotny. Klimat zbyt chłodny sprawia, że owoce nie zdążą dojrzeć, natomiast w zbyt gorącym są słodkie, ale brak im aromatu.

Temperatura

To główny czynnik mający wpływ na mikroklimat winnicy. Do prawidłowego rozwoju winorośli potrzebna jest odpowiednia ilość dni słonecznych oraz ciepła. W okresie wegetacji dzięki promieniom słonecznym powstaje cukier, istotny dla późniejszej winifikacji. W okresie zimowym winnice potrzebują chłodu, który umożliwi winorośli odpoczynek.

Duże różnice temperatur (między dniem a nocą) mają korzystny wpływ zwłaszcza na białe wino. Sprawiają one, że uzyskuje ono większą kwasowość, która jest istotna dla późniejszej równowagi w smaku. Małe temperatury i nasłonecznienie owocują mniejszymi winogronami, o większej kwasowości i mniejszej zawartości cukru. Winorośl zimą, kiedy odpoczywa, może tolerować temperaturę nawet do -15°C. Jednak podczas wzrostu i kwitnienia pędy mogą ulec zniszczeniu już przy temperaturze -1°C.

Opady

Aby winorośl nie wysychała oraz nie traciła witalności, potrzebne są dostateczne opady deszczu (ok. 450-500mm). Zbyt intensywne mogą zwiększyć ryzyko chorób grzybiczych. Suchy klimat wymusza na pnączach głębsze ukorzenienie. Dzięki temu pobierają one z gleby więcej soli mineralnych, a co za tym idzie – poprawia się jakość owoców. Najważniejszym okresem, jeśli chodzi o opady, jest czas przed zbiorami. Wtedy winorośl czerpie ogromne ilości wody. Jeśli deszcze są obfite podczas zbiorów, zmniejsza się zawartość cukru w owocach. Mogą one również zacząć pleśnieć, co popsuje smak wina.

Ocieplenie klimatyczne

Globalne ocieplenie klimatyczne ma ogromny wpływ na wzrost zawartości alkoholu w winie (nawet do 15%). Z powodu wyższej temperatury, większego nasłonecznienia i mniej intensywnych opadów deszczu winogrona tracą wodę. Przybywa im za to cukru, który podczas procesu fermentacji przekształca się w alkohol. Najprostszą metodą na ograniczenie jego wzrostu jest wcześniejsza zbiórka owoców.

Z powodu pogody zbiory w takich rejonach jak Bordeaux czy Sycylia są coraz słabsze. Zmiana klimatu powoduje, że globalna produkcja wina przesuwa się bardziej na wschód i północ, a co za tym idzie, również do Polski


Powiązane artykuły