- Kategoria:
Koneserzy win, posiadający butelki leżakujące kilkadziesiąt lat, wymieniają korki mniej więcej co 10 lat. Często firmy sprzedające wino proponują taka usługę bezpłatnie. Polega ona na wymianie korka i sprawdzeniu czy wino nadal jest w idealnym stanie, jeśli nie, podlega wymianie. Gdy zdarzy się, że po otwarciu wina ma ono stęchły i gorzkawy zapach, oznacza to, że jest to wino korkowe. Grzyby pleśniowe zagnieździły się w wewnątrz korka, co spowodowało wadę trunku.
Jednak nie tylko grzyby mogą być zagrożeniem dla jakości wina, korek źle przechowywany u odbiorcy, może być zarażony obojętnie jaką bakterią. Ona również może sprawić, że alkohol nie będzie nadawał się do konsumpcji. Podsumowując, to, co zastaniemy po otwarciu butelki, zależy od jakości, przechowywania i wieku korka. Warto więc wybierać te najlepszej jakości.
Czym właściwie jest korek? Jest to po prostu kawałek kory pochodzącej z dębu korkowego, który rośnie głównie w Hiszpanii i Portugalii. Pozyskuje się go bez uszczerbku dla zdrowia drzewa, gdyż jego zewnętrzna, martwa warstwa kory oddziela się od żywej bez szkody dla rośliny. Proces ten można powtarzać mniej więcej co 9 lat.
Tak otrzymana kora jest idealna do produkcji korka ze względu na swoje unikalne właściwości, a mianowicie obecność szeregu pustych kanalików w środku, które umożliwiają mocne ściskanie, podczas gdy zewnętrzna część zachowuje swój pierwotny kształt. Ponadto korek daje się łatwo ciąć oraz pęcznieje w kontakcie z cieczami.
Jakość korka to nie tylko odpowiednia kora z dębu. Aby korek cechował się wysokim standardem, potrzebna jest jego specjalna obróbka. Naturalne korki są bardzo drogie i tylko prawdziwi koneserzy mogą sobie na nie pozwolić. W tańszych i bardziej popularnych winach stosuje się korki sklejane z odpadów kory dębowej oraz te syntetyczne, czyli produkowane ze sztucznych materiałów, tylko przypominających prawdziwy korek. Są one dużo tańszą alternatywą dla winiarzy-amatorów. Producenci starają się, aby były one coraz lepszej jakości, co sprawia, że także jakość wina pozostaje nienaruszona.