Szczepy, które trzeba znać - Aligote

Szczepy, które trzeba znać - Aligote

Jest trzecim, najczęściej hodowanym na tym terenie szczepem (tuż za chardonnay oraz pinot noir). Produkowane są z niego wina mniej szlachetne. Przyczyną takiej popularności aligoté w Burgundii jest fakt, że odmiana ta dojrzewa zdecydowanie wcześniej niż chardonnay, i co równie ważne jest bardzo odporna na zmiany klimatyczne i choroby.

Aligote jest białym szczepem wywodzącym się z Burgundii, uprawianym w Lorraine oraz w centralnych regionach. Wina tego szczepu należy pić, gdy są młode – wówczas w pełni oddadzą swój smak pełen owocowych aromatów: cytryn, brzoskwiń, zielonego jabłka. Na bazie Aligote produkowany jest Kir – jeden z najsłynniejszych wiśniowych aperitifów. Jest to połączenie białego wina z likierem z czarnej porzeczki. Do białego wina Aligote doskonale pasują miękkie sery i białe ryby.


Powiązane artykuły