- Kategoria:
Pochodzenie ma znaczenie
Choć wiele regionów świata przypisywało sobie zasługę pochodzenia szczepu Cabernet Sauvignon, naukowe badania DNA jednoznacznie wskazują, że szczep ten wywodzi się z krzyżówki Sauvignon Blanc i Cabernet Franc, które przypadkowo połączyły się w regionie Bordeaux. Owoce tej przypadkowej winorośli odkryto dzięki ich niezwykłemu smakowi w winie. Winorośl Cabernet Sauvignon znana jest również pod wieloma innymi nazwami, takimi jak: Petit Cabernet, Sauvignon Rouge, Vidure czy Uva Francese. Najstarsze wzmianki o tej winorośli sięgają XVIII wieku, chociaż Vidure było prawdopodobnie znane już 600 lat wcześniej. Obecnie szczep Cabernet Sauvignon uprawiany jest niemal na całym świecie, a najlepsze produkcje pochodzą z Francji, a zwłaszcza z Bordeaux, Kalifornii i Chile.
Hodowla łatwa, lecz wymagająca
Winorośl Cabernet Sauvignon jest znana ze swojej odporności na niekorzystne warunki, takie jak ulewne deszcze czy ataki insektów, co zawdzięcza grubej skórce owoców. Preferuje suche, przepuszczalne gleby oraz dużo słońca, ale dzięki odporności na zimno, może być uprawiana również w chłodniejszych regionach. Winorośl szybko się rozrasta i wymaga regularnego przycinania, aby kontrolować jej wzrost. Owoce dojrzewają stosunkowo późno, mają niewielkie rozmiary i niebieskawe zabarwienie. Niewielka wydajność tej winorośli była kiedyś wadą, lecz obecnie winiarze dostrzegają jej zalety, gdyż niższa wydajność często przekłada się na wyższą jakość wina.
Wyjątkowe smaki i aromaty
Wino produkowane z cabernet sauvignon jakie to wino wyjątkowo taniczne i ostre w smaku, co sprawia, że często łączone jest z innymi winami, by złagodzić jego cierpkość i przyspieszyć dojrzewanie. Zaletą tego trunku jest to, że może dojrzewać w butelkach przez wiele dekad, zyskując z czasem legendarną jakość. W winie dominują aromaty czarnej porzeczki, jeżyn, fiołków i ziela angielskiego. W chłodniejszym klimacie można tam wyczuć nuty trawiaste, zielonego pieprzu i papryki. Wino Centennial Cabernet Sauvignon, produkowane w Nowym Świecie, charakteryzuje się dodatkowymi nutami czekolady i pieprzu, a australijskie wina ze szczepu Cabernet Sauvignon często mają aromaty eukaliptusa. Gdy leżakują w dębowych beczkach, wina mogą zyskać subtelne zapachy wanilii, orzecha kokosowego czy dymu, które później przemieniają się w cedr, tytoń, piżmo, ziemię, skórę czy grzyby.
Idealne połączenia kulinarne
Wina ze szczepu Cabernet Sauvignon doskonale pasują do wielu potraw. Można je podać z:
- kanapkami z wołowiną i serem,
- sałatkami z kurczakiem,
- wędlinami,
- makaronami,
- daniami kuchni kreolskiej, karaibskiej, azjatyckiej, tex-mex czy hiszpańskiej.
Ciężkie, długo dojrzewające wina o szlachetnym smaku najlepiej komponują się z wołowiną, rybami, kaczkami, gęsiami oraz dzikimi ptakami. Dobrze współgrają również z dojrzałymi serami i deserami z dodatkiem gorzkiej czekolady, co podkreśla ich bogactwo aromatów.