Szczepy, które trzeba znać. Cabernet Sauvignon

Szczepy, które trzeba znać. Cabernet Sauvignon
To jeden z najbardziej znanych szczepów, z których powstaje wino na całym świecie. Chociaż wcale nie jest on tak stary, jak inne wina, cieszy się ogromną popularnością, ponieważ wina Cabernet Sauvignon odznaczają się wyjątkowym, wręcz legendarnym smakiem.

Pochodzenie ma znaczenie

Wiele regionów winiarskich przypisywało sobie pochodzenie tego szczepu, jednak według badań DNA przeprowadzonych jakiś czas temu, jest to on wynikiem całkiem przypadkowej krzyżówki dwóch szczepów – Sauvignon – Blanc i Cabernet – Franc pochodzących z Bordeaux. Te dwie winorośle były hodowane koło siebie i same się skrzyżowały. Odkryto, że powstałe w ten sposób winorośle dają niezwykłe w smaku wino.

Cabernet Sauvignon jest znany także po wieloma innymi nazwami, takimi jak: Petit Cabernet, Sauvignon Rouge, Vidure czy Uva Francese.

Najstarszy zapis mówiący o tej winorośli pochodzi z XVIII wieku. Szacuje się jednak, że Vidure ma około 600 lat. Dziś szczep ten uprawiany jest na całym niemal świecie. W produkcji Cabernet Sauvignon przoduje jednak Francja (oczywiście na czele z Bordeaux), Kalifornia i Chile.

Hodowla łatwa, ale..

.
Cabernet Sauvignon jest bardzo odporny na ulewne deszcze i insekty, dzięki grubej skórce, która stanowi ochronę dla miąższu. Nie jest wymagający jeśli chodzi o warunki atmosferyczne – lubi gleby suche, przepuszczalne, wymaga sporo słońca, ale jest odporny na zimno.

Ponieważ winorośl szybko się rozrasta, winiarze muszą pilnować kierunków wzrostu i często przycinać krzew. Owoce, które pojawiają się dość późno są stosunkowo małe i mają niebieskawy odcień. Minusem tego krzewu jest niewielka wydajność winorośli. Do niedawna cechę tę uważano za wadę, dziś jednak, kiedy kosztem wydajności plonów podnosi się jakość otrzymanego wina, winiarze uważają ją za zaletę.

Smaki i aromaty

Ponieważ małe kuleczki Cabernet Sauvignon mają stosunkowo dużo pestek, smak wina jest bardzo taniczny i ostry. Wino więc chętnie łączone jest z innymi winami, by złagodzić smak cierpkości i przyspieszyć czas dojrzewania wina.

Wielkim plusem jest jednak to, że dobre wino może zabutelkowane dojrzewać nawet sto lat. W tym czasie smak trunku zmienia się z tanicznego w legendarnie doskonały.

Cabernet Sauvignon jest pełen aromatów. Bez względu na to, gdzie dojrzewa, można w nim wyczuć czarną porzeczkę, jeżynę, ziele angielskie i fiołki. Jednak te uprawiane w chłodniejszym klimacie mają aromaty trawy, liści, zielonego pieprzu czy papryki. Warunki panujące w Chile czy innych krajach Nowego Świata nadają winu posmak czekolady i pieprzu, a w australijskim Cabernet Sauvignon wyczujemy nawet eukaliptusa.

Jeśli wino początkowo dojrzewa w dębowych beczkach, może zyskać aromaty wanilii, orzecha kokosowego i dymu, które z czasem przemieniają się w cedr, szlachetny tytoń, piżmo, ziemię, skórę czy grzyby.

Wino ze szczepu Cabernet Sauvignon pasuje do wielu potraw – od kanapek z wołowiną i serem, przez sałatki z kurczakiem, wędliny, makarony aż po dania kuchni kreolskiej, karaibskiej, azjatyckiej, tex-mex czy hiszpańskiej. Ciężkie, długo dojrzewające wina o szlachetnym smaku najlepiej połączyć z wołowiną, rybami, kaczkami, gęsiami i dzikim ptactwem. Dobrze skomponują się także z dojrzałymi serami i deserami z gorzką czekoladą.