- Kategoria:
Wina dojrzewające i różnorodność potraw mięsnych
Wino może być młode, prosto z produkcji, lub dojrzewające, które leżakuje przez lata, nabierając intensywnych smaków i wyrafinowanego charakteru. Tego rodzaju alkohole, jak Barolo, Rioja, Chianti czy Carmenere, są idealnym wyborem do wykwintnych dań mięsnych. Wina dojrzewające doskonale komponują się z potrawami takimi jak pieczona wieprzowina, kaczka, duszona jagnięcina, filet z wołowiny, pieczony bażant lub gicz cielęca. Te wytworne trunki podkreślają bogactwo smaków w daniu, tworząc niepowtarzalne doznania kulinarne.
Idealne wino do grzybów i wołowiny
Wina takie jak Pomerol, Burgundy i Barbaresco to świetny wybór do dań mięsnych z grzybami. Z kolei, jeśli zastanawiasz się, jakie wino do tatara wołowego będzie najlepiej pasować, to możesz postawić na australijskie warianty Shiraz. Chianti Classico sprawdzi się znakomicie jako towarzysz steka wołowego, a wina z regionu Bordeaux, Margaux, Cabernet Sauvignon, Hermitage czy piemonckie czerwone, Malbec oraz hiszpańskie Rioja, dodadzą głębi smaku do każdej potrawy z mięsa wołowego.
Młode czerwone wina jako kompan dla cielęciny i schabu
Młode, czerwone wina, które nie przechodzą przez proces starzenia w beczkach, oferują z kolei żywe nuty owocowe i ziołowe. Takie odmiany jak Merlot, Gamay, Tempranillo czy Garnacha będą odpowiednim wyborem, szczególnie do potraw z cielęciny czy polędwicy wieprzowej. Również potrawy z kurczaka, zwłaszcza przygotowane na ostro, świetnie komponują się z tymi winami. Bez względu na to, jakie wino do cielęciny wybierzesz, młode czerwone trunki wpiszą się znakomicie w klimat dania.
- Propozycje win do tatara wołowego: Shiraz
- Idealne wino do cielęciny: młode czerwone Merlot
- Do grzybów z mięsem: Pomerol, Burgundy, Barbaresco
- Wino do duszonej wołowiny: Malbec, Chianti Classico
Różnorodność win do mięs białych i dziczyzny
Wiele dań mięsnych, w tym z dziczyzny i czerwonego mięsa, będzie dobrze komponować się z winami wytrawnymi. Białe i różowe wina wytrawne podaje się również do białego mięsa. Mogą one wzbogacać smak drobiu, cielęciny czy łopatki wieprzowej, a także dania z królika czy indyka. Wino musujące, natomiast, świetnie pasuje do mięs kurczaka, rostbefu na zimno, a nawet z bigosem, dodając potrawom lekkości i świeżości. Beczka Chardonnay to wybór do kotletów pożarskich, który zadowoli każdego smakosza. Eksperymentowanie z winem i mięsem to prawdziwa przygoda dla podniebienia!